Svar på "Sätt stopp för fler kalhyggen – skogen tillhör alla" (2/12):
I Sverige har vi demokrati och ett marknadsekonomiskt system – det innebär att vi kan köpa och äga och ha förfoganderätten över det vi äger med vissa inskränkningar!
I Sverige finns – enligt annons i denna tidning – 31 3084 skogsägare – som äger cirka 50 procent av Sveriges skogar. Skogsbolagen äger cirka 25 procent, institutioner och andra allmänna ägare cirka 12 procent och Sveaskog 13 procent. Skogen i Sverige ägs alltså till 4/5 av privata intressen. 1/5 ägs av Sveaskog, kommuner och andra kollektiva intressenter. I det i övrigt så kollektiva Sverige ägs alltså 80 procent av skogsmarken av privata intressen. Liknande är det i övriga nordiska länder och det är nog unikt i världen att vi har så stort privat ägande i norden. I många länder gäller ett omvänt förhållande och i skogslandet Kanada ägs 90 procent av skogsmarken av statliga eller kollektiva intressen.
I vårt land finns en allemansrätt som ger möjligheter för människor att vistas i skog och mark de inte äger. I andra länder kan markägaren förbjuda att man vistas på deras marker – även skogsmarker – precis som man i Sverige inte får beträda andras tomtmarker.
För mig som ägt och brukat skog i 60 år framstår dagens förhållningssätt från allmänheten som lite naivt och udda. Man får den pension man förtjänar – men jag som satsat på skog och skogsbruk och vill tar ut pension från skogen, jag ifrågasätts – trots att jag äger både skog och mark.