Människans syn på skarven måste förändras

Det sorgligt att ännu en gång ta del av människans förakt eller bristande kunskap om djur och natur, skriver insändarskribenten.

Att behandla de allra svagaste i samhället, de rättslösa djuren, med omtanke skulle skapa en bättre värld, skriver insändarskribenten.

Att behandla de allra svagaste i samhället, de rättslösa djuren, med omtanke skulle skapa en bättre värld, skriver insändarskribenten.

Foto: Robert F. Bukaty

Insändare2024-07-31 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "För många skarvar i Sankt Annas skärgård" (24/7):

Det sorgligt att ännu en gång ta del av människans förakt eller bristande kunskap om djur och natur, där människan utgör det största hotet. 

Människans syn på vilda djur behöver förändras. Att behandla de allra svagaste i samhället, de rättslösa djuren, med omtanke skulle skapa en bättre värld. 

”Daniel” menar att vilda djur ska skjutas för de tar fisken från yrkesfiskare. Ska skarvarna börja beställa pizza eller? Vi människor kan satsa på mat ifrån växtriket istället. Till skillnad från skarvar kan du och jag, likt de flesta människor, välja och vraka bland födoämnen. Även yrkesfiskare kan sluta fånga fisk utan att riskera sin ”överlevnad”. 

Med andra ord är det högst oetiskt att avrätta fåglar för att de tydligen påverkar fiskbeståndet negativt. Speciellt när skarvarna är opportunister, som äter olika fiskarter beroende på tillgången. Fångsten är redan hårt påverkad av, föga förvånande, fiskerinäringen. Så skarvarna äter mindre eftertraktade fiskarter såsom mört och tånglake. Alltså mindre fiskarter som sällan hamnar på det mänskliga middagsbordet.  

Och ”problematiken” med nedbajsade skärgårdsöar går att lösa utan massavrättning. Skarvar påverkar artsammansättningen på öar genom sin spillning, som innehåller kväve och fosfor. Det gynnar näringsälskande växter. Vissa arter trivs bättre medan andra missgynnas. Öppna ytor med gräs och örter uppstår när träden dör. Även insekter och småkryp ökar eller minskar i antal. Övergivna öar blomstrar när skarvarna lämnar på grund av näringsrik spillning. Som helhet bidrar skarvarnas vistelse på olika öar till biologisk mångfald i skärgården. 

Gunnar Hjertstrand från Skärgårdsstiftelsen menar att för de flesta människor handlar tveksamheten mot skarvkolonierna om ren estetik. Den karga skärgården utgör nämligen för många själva sinnesbilden av en idyllisk och orörd miljö. Men då skarven, likt vargen, är en art som konkurrerar med människor om resurser, verkar människocentrerade mänskliga individer uppröras av blotta tanken om skarven existens. 

Människans arrogans mot ickemänskliga djur leder till förödande konsekvenser. Vi måste börja leva i harmoni med vilda djur och natur istället för att försöka kontrollera allt. Veganism främjar samverkan med våra medvarelser för en bättre värld. Läs mer om varför nödvändigheten att lagstifta rättigheter åt ickemänskliga djur även skulle gynna oss människor på PIMI.se.