Sedan många år tillbaka är det ju allmänt och väl känt att skarvbeståndet har ökat lavinartat.
Det finns många olika förespråkare i dessa diskussioner. Personer som anser att det är yrkesfiskarnas fel att beståndet av viss typ av fisk minskar. Andra personer hävdar att det är det ökade beståndet av säl, som är orsaken till att fiskbeståndet minskar.
Yrkesfiskarna kan knappat skuldbeläggas. De är ett erfaret släkte och yrkesgrupp som tyvärr försvinner alltmer, på grund av olika myndigheters krav med mera. Stundtals orimliga och huvudlösa sådana. Snart finns det inte längre några yrkesfiskare, med allt negativt som det innebär.
Sälens ökning kan knappast vara av ondo. Ett "rovdjur"? Ja, det är möjligt. Men vilken skada gör en säl? Förstör yrkesfiskarnas nät, ja, så kan det vara men vad mer?
Men skarven. Denna rovfågel som numera måste benämnas som invasiv och därmed enormt skadlig som på samma sätt som alla invasiva växter som måste utrotas. Skarven är ursprungligen från Asien och har spridit sig över hela Europa under flera århundraden.
Varför ser vi inte till att ta död på skarven? Varför är denna fågel så helig?
En skarv äter avsevärt enormt mycket mer fisk som föda, än vad en yrkesfiskare tar upp ur sjöar/skärgård. En skarv äter även avsevärt enormt mycket mer fisk som föda, än vad en säl äter.
Skarvarna är rena skadedjur. Se hur de fullkomligt förstör och utrotar alla levande växter, buskar, träd och gräs på öar i skärgården och insjöarna. De sprider en vidrigt frän och stickande stank via sin spillning och avföring. Dödar fullkomligt allt levande på de öar som de ockuperar. När de är färdiga med en ö, så fortsätter de genast till nästa närmst belägna ö. Och så håller det på.
Ta som exempel alla fantastiskt underbart fina öar i Sankt Annas skärgård och mer specifikt till exempel öarna sydost och syd om Lagnöströmmen, innan man kommer ut mot Finnfjärden.
Här har skarven till tusentalet ockuperat och förintat en större ö och håller med fullt fokus på att ockupera och förinta ytterligare två stycken öar.
Är det så här vår skärgård ska förintas? Är det så här vi vill ha det nu idag, i morgon och under kommande år?
Varför är det ingen myndighet som ser alla enorma problem med dessa skadedjur? Varför är det ingen som tar beslut om att utrota dessa skadedjur?
Är det så här vår skärgård ska se ut framöver? Inte bara all återkommande algblomning och annat i vattnet som sådant? Även all natur runt omkring?
Det är minst sagt så otroligt sorgligt att se hur detta invasiva skadedjur tillåts förstöra och fortsätta att göra så. Det är skamligt! Underlåtenhet av myndigheterna och ansvariga personer.
Är det meningen att vi själva ska tvingas ta tag i problemen? Låna en mindre båt, ladda jägarens bössa med krut och kulor och göra det som våra myndigheter egentligen ska göra?
"Daniel"
Svar från Länsstyrelsen:
Länsstyrelsen har ansvaret på regional nivå för förvaltningen av skarv. På uppdrag av länets viltförvaltningsdelegation har Länsstyrelsen tagit fram en förvaltningsplan för skarv i Östergötlands län som beslutades av viltförvaltningsdelegationen i juni 2022.
En viltförvaltningsdelegation består, utöver ordföranden (Landshövdingen), av ledamöter från det politiska intresset, polismyndigheten, jakt- och viltvårdsintresset, naturvårdsintresset, friluftsintresset, ägare och brukare av jordbruksmark, lokalt näringsliv och turism, skogsnäringen och natur- och ekoturismföretagen.
Förvaltningsplanen riktar sig mot förvaltare av skarv, enskilda medborgare och organisationer som på olika sätt är berörda eller intresserade av skarvens utveckling i länet.
I förvaltningsplanen kan du läsa mer om skarv, skarvens utveckling och förekomst i Östergötland, skarvens påverkan på sin omgivning och hur länsstyrelsen arbetar med frågan. Förvaltningsplanen hittar man på Länsstyrelsens hemsida.
Emil Jarkrans, vilthandläggare