Segerstéen efter skandalen: "Förstår det väcker starka känslor"

När det uppstår allvarliga frågor kring en medarbetares roll eller agerande, är det vår skyldighet att säkerställa att en oberoende utredning kan genomföras, skriver Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande, Kinda kommun.

Naturligtvis är det beklagligt om fackliga organisationer inte informerats på ett tillräckligt sätt, och det kommer vi att se över. Kommunikation är avgörande, särskilt i sådana här komplexa situationer, skriver Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande, Kinda kommun.

Naturligtvis är det beklagligt om fackliga organisationer inte informerats på ett tillräckligt sätt, och det kommer vi att se över. Kommunikation är avgörande, särskilt i sådana här komplexa situationer, skriver Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande, Kinda kommun.

Foto: Agnes Ganestål

Insändare2024-10-15 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Kindas avstängda chefer – dömda utan rättegång" (15/10):

Tack för din insändare och ditt engagemang för de frågor som rör ledarskapet i vår kommun. Jag förstår att den nuvarande situationen väcker starka känslor, och det är viktigt att alla frågor får diskuteras öppet och respektfullt. Det finns flera perspektiv att beakta, och jag vill ödmjukt försöka bemöta dina funderingar.

För det första, beslutet att stänga av tjänstepersoner är aldrig enkelt och görs inte utan noggranna överväganden, men när det uppstår allvarliga frågor kring en medarbetares roll eller agerande, oavsett vilken eller vilka medarbetare det rör, är det vår skyldighet att säkerställa att en oberoende utredning kan genomföras. Det betyder inte att de är dömda i förväg, utan att vi skapar utrymme för att på ett objektivt sätt utreda vad som har hänt.

Vidare är det naturligtvis beklagligt om fackliga organisationer inte informerats på ett tillräckligt sätt, och det kommer vi att se över. Kommunikation är avgörande, särskilt i sådana här komplexa situationer.

Du tar också upp en mycket relevant fråga kring kostnader och rekrytering. Att byta ut ledande tjänstemän medför utan tvekan både ekonomiska och organisatoriska utmaningar. Det är därför vi arbetar för att den här situationen ska hanteras så skyndsamt och korrekt som möjligt, utan att förlora fokus på den långsiktiga utvecklingen och stabiliteten i kommunen. Vi har en gemensam ambition att Kinda kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare, och vi är övertygade om att vi kan skapa en trygg och konstruktiv arbetsmiljö, även i tider av förändring.

Just det politiska ledarskapet och tjänstepersoners trygghet arbetar vi ständigt för att värna och utveckla. Det är viktigt att våra tjänstepersoner känner sig trygga i sitt arbete och vågar fatta beslut, samtidigt som våra politiker har ansvar att fatta de beslut som ligger inom respektive ansvarsområde. Det är tillsammans vi bäst gynnar alla Kinda kommuns invånare. Vi är medvetna om att detta inte alltid är enkelt, men vi är fast beslutna att arbeta för en god dialog och transparens mellan politik och tjänstemannakår.

Jag uppskattar ditt engagemang och dina synpunkter. Vi tar med oss detta i vårt fortsatta arbete med att stärka både ledarskapet och förtroendet i kommunen. Tack för att du lyfter viktiga och angelägna frågor som berör oss alla.