Kindas avstängda chefer – dömda utan rättegång

Man kan fundera på hur det kommer sig att den politiska ledningen har mer tillit till anonyma visselblåsare än sin egen personal, menar insändarskribenten.

Till slut får man tjänstepersoner som inte vågar göra någonting av rädsla för repressalier av olika slag, vilket resulterar i att man får en handlingsförlamad organisation, menar insändarskribenten.

Till slut får man tjänstepersoner som inte vågar göra någonting av rädsla för repressalier av olika slag, vilket resulterar i att man får en handlingsförlamad organisation, menar insändarskribenten.

Foto: Agnes Ganestål

Insändare2024-10-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Tre toppchefer i kommunen stängs av" (10/10):

I torsdags hängdes kommundirektör, ekonomichef och utvecklingschef i Kinda ut i Corren. Utan någon form av bevis stängdes de av från sina tjänster, också med i princip obefintlig information. Också utan att berörda fackförbund informerades. Sedan kan man fundera på hur det kommer sig att den politiska ledningen har mer tillit till anonyma visselblåsare än sin egen personal. I offentlighetens ögon är de redan dömda utan rättegång. Och det här är inte första gången, kommundirektörerna har åkt ut på löpande band i Kinda kommun, sannolikt för de uttryckt för starka åsikter som inte stämmer överens med den politiska ledningens.

Jag har själv arbetat i ledande positioner i det privata näringslivet och där skulle man aldrig agera på det här sättet. Av respekt för medarbetare, av ekonomiska skäl och också för att man i en framtid vill vara en attraktiv arbetsgivare. Till slut får man tjänstepersoner som inte vågar göra någonting av rädsla för repressalier av olika slag, vilket resulterar i att man får en handlingsförlamad organisation. Så resonerar tydligen inte Kinda kommun.

Som medborgare i Kinda kommun så skulle jag ställa mig följande frågor:

* Vill man att det politiska ledarskapet ska utöva sin makt genom att söndra så kallad härskarteknik?

* Hur mycket kostar detta kommunen? Tre toppchefer som ska ersättas, dubbla kostnader under en period. Höga kostnader för utredningskonsulter. Risken för skadestånd på grund av formfel i samband med avstängningar. Man ska också veta att det ofta är en inkörningsperiod på 2–3 månader för den här typen av tjänster.

* Hur får vi kompetenta tjänstepersoner till Kinda? Redan nu finns det en utmaning på grund av kommunens litenhet, vilket får till följd att många tjänstepersoner i ledningen inte är bosatta i kommunen och varit tvungna att pendla.

Jag har själv dragit ned på mitt politiska engagemang till viss del beroende på att jag ifrågasätter det faktum att politiker ofta vill utöva makt utan att egentligen ha kompetensen för det. Det som hänt i Kinda kommun understryker bara detta faktum. Jag ställer mig också frågan, hur kan man få bort den politiska ledningen? De är personligt valda under en fyraårig mandatperiod och jag är tämligen säker på att de sitter säkert så länge de inte är dömda för brottsliga handlingar. Tjänstepersoner kan i stället helt stängas av omedelbart. 

Enda trösten är att de flesta i anställda i kommunhuset redan vad det här egentligen handlar om. Men med tanke på ovanstående vågar ingen säga/skriva något av rädsla för repressalier.