Risken är att patienter avstår ambulans

Att ringa efter ambulans kommer att kosta pengar, konstatarer insändarskribenten.
Att ringa efter ambulans kommer att kosta pengar, konstatarer insändarskribenten.

Insändare 18 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Beskedet: Region Östergötland inför ambulansavgift" (12/11):

Jag läste i Corren att det ska kosta att bli hämtad av ambulans om man blir akut sjuk – 200 kronor. Är man drabbad av en långvarig sjukdom och vårdar sig själv hemma och tvingas kontakta ambulanssjukvården ofta, kommer det att kosta pengar. Risken finns att patienten avstår ambulans om ekonomin är svag. 

Den här fördyringen drabbar orättvist. Verkligen orättvist. Tillsammans med allt övrigt som höjs: bostadslån, hyror etcetera. 

Sverige har i dag 542 miljardärer som inte betalar förmögenhetsskatt eller arvsskatt. Bara skatt på ränteinkomster. Sverige är ett rikt land. Men ekonomiskt orättvist. Det är de mindre bemedlade som alltid drabbas när budgeten inte går ihop för sjukvården eller kommunen. Sverige hade till oktober 2018 värnskatt för de med hög inkomst. Men vid valutgången 2018 behövde sossarna stöd från Centern för att få regeringsmakt. Centern krävde då att värnskatten skulle bort. Vilket sossarna gick med på. Det är väl en utopi att sittande regering ska införa till exempel värnskatt för de med högst inkomst.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa