Hyrpersonalen är inte orsaken till underskottet

Att tro att bemanningsanställda – alltså vikarier – skulle vara den avgörande och nästan enda orsaken till problemet, är så långt ifrån sanningen man kan komma, skriver en regionanställd.

Problemet började när man drog ner grundbemanningen på golvet. En falsk trygghet rådde bland arbetsgivarna att "vi kommer alltid vara en eftertraktad arbetsgivare", skriver en regionanställd.

Problemet började när man drog ner grundbemanningen på golvet. En falsk trygghet rådde bland arbetsgivarna att "vi kommer alltid vara en eftertraktad arbetsgivare", skriver en regionanställd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-10-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Larmet om regionen: Går 1,1 miljarder back – kan säga upp personal" (5/10):

Regionens underskott ska enligt de flesta vårdtagare och vårdutförare mer betraktas som en fel uppsatt budget. Ett helt orimligt inlägg från både nya regiondirektören och regionfullmäktiges ordförande. 

Regionen har fullt ansvar för att invånarna har tillgång till nödvändig vård för sin hälsa, oavsett hur vårdpersonalen är anställd. Att tro att så kallade bemanningsanställda – alltså vikarier – skulle vara den avgörande och nästan enda orsaken till problemet, är så långt ifrån sanningen man kan komma. Det kan vi som jobbat 30–40 år i olika regioners regim intyga.

Problemet började när man drog ner grundbemanningen på golvet. En falsk trygghet rådde bland arbetsgivarna att "vi kommer alltid vara en eftertraktad arbetsgivare". 

Den generationen av utbildad personal protesterade eller bytte jobb för att slippa de tunga arbetsförhållanden som börjat uppstå. En grupp stretade på och många gick då in i den "berömda väggen”. Långa sjukskrivningar och brist på folk blev resultatet.

Detta blev början till ett helt annorlunda sätt att se på sitt arbetsliv. Det öppnades fler möjligheter, många sökte sig till Norge med betydligt högre löner och kortare arbetstider. Vi i fackliga världen och på golvet såg hur framtiden skulle bli, och kan nu inte säga annat än ”vad var det vi sa?” 

Skrämmande att de i ledningen tror att man kan minska på personalen. Först måste man i så fall stänga vårdplatser. Vi har långt ifrån platser så det räcker för behovet i dag. Och insatserna för att öka bemanningen är så minimala då förhållandet med arbetstider som helgersättningar är så förlegat. 

Även tankegången att våra vikarier som jobbar för andra företag skulle förbjudas är skrattretande när exempelvis halva primärvårdsmottagningarna i Sverige saknar en enda fast personal. Det erbjuds så bra arbetstider och ersättningar både i Sverige, Norge och Danmark för alla som vill ha mer ut av sitt arbetsliv än att slita varannan jul, nyår, påsk, midsommar och alla andra helger, året efter år. Ja, vi visste när vi utbildade oss att helgjobb ingår i sjuk- och omvårdnad, men i rimlig proportion. 

Tänk om, tänk rätt. Fler slutar än börjar på fasta jobb i dag.

Tank om i stora förändringar. Våga pröva att öka underskotten genom att erbjuda fler 6 timmars arbetsdag, vilket skulle få fler att ta fast anställning med stabilitet i vården. Detta gäller alla anställda: vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor, alla läkare oavsett nivå och övriga inom hälso- och sjukvård, vilket också skulle resultera i att minska mycket administrativa arbetsuppgifter och ge mer kvalitativ vård. 

Stort jobb väntar framöver för regionens chefer och politiker om det ska gå att bärga denna skuta i hamn innan den sjunker.