Kris i förskolan – ändå får föräldralediga lämna syskon

Den förträffliga pedagogik som en ensam förskollärare på 15 barn antas klara av att leverera, är tydligen inget föräldrar själva är kapabla att sörja för, menar insändarskribenten.

I stället får föräldrarna lämna sina barn till barnomsorgen, så att det stackars barnet till den föräldralediga föräldern inte ska behöva vara hemma med sin förälder och sitt syskon, menar insändarskribenten.

I stället får föräldrarna lämna sina barn till barnomsorgen, så att det stackars barnet till den föräldralediga föräldern inte ska behöva vara hemma med sin förälder och sitt syskon, menar insändarskribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-02-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Förskollärare slår larm: Vi kan inte ge era barn trygga dagar" (9/2):

När det är kris och ont om resurser gäller det att prioritera och använda resurserna klokt. Just nu råder det kris i Sverige. Det råder brist på pengar och personal i såväl skola, vård och omsorg. Tro det eller ej (otäcka tanke!), men vi kanske när allt kommer omkring inte har råd med allt vi önskar och tycker oss förtjänta av.

I Sverige kan vi stoltsera med världens frikostigaste föräldraförsäkring. Ingenstans i världen får man med stöd av skattemedel vara hemma så länge med sina barn som här. 

Den är till och med så frikostig att barnen till samma föräldrar som med skattemedel givits möjlighet att vara hemma med sina barn, inte ens behöver ha sina barn hemma när de får betalt av staten för att vara just det. I stället får de (med hjälp av ännu mer skattemedel) lämna sina barn till barnomsorgen, så att det stackars barnet till den föräldralediga föräldern inte ska behöva vara hemma med sin förälder och sitt syskon. 

Att det dessutom råder brist på personal i barnomsorgen, och de få som ännu orkar jobba där håller på att gå under av stress och utmattning, tycks inte väcka minsta tanke om att någonting är galet. Den förträffliga pedagogik som en ensam förskollärare på 15 barn antas klara av att leverera, är tydligen inget föräldrar själva är kapabla att sörja för (trots att föräldraskap är ett yrke med mångtusenåriga anor). 

Fast jag förstår om inget parti skulle få för sig att gå till val på den frågan. Det vore ju som att begå politisk kamikaze.