Partyknarkare bidrar till den organiserade brottsligheten

Det är dags att vi slutar dalta med dessa individer och ser verkligheten för vad den är, skriver insändarskribenten.

När du röker marijuana, finansierar du de kriminella gäng som skapar otrygghet i våra samhällen, skriver insändarskribenten.

När du röker marijuana, finansierar du de kriminella gäng som skapar otrygghet i våra samhällen, skriver insändarskribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2024-08-01 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på artikeln "Fem "partyknarkare" om gängvåldet och sitt eget ansvar" (22/7): 

Jag har nyligen läst artikeln "Fem "partyknarkare" om gängvåldet och sitt eget ansvar" och är uppriktigt förbannad. Den är full av bortförklaringar där droganvändare rättfärdigar sina handlingar och skyller ifrån sig. Det är dags att vi slutar dalta med dessa individer och ser verkligheten för vad den är.

För det första, alla partydrogare som säger "Vi är inte problemet!", vakna upp! Ni är problemet. Varje gång ni köper droger bidrar ni till kriminell verksamhet som skapar våld på våra gator. Ni finansierar gäng som mördar, rånar och terroriserar våra städer. Att påstå något annat är ren förnekelse.

Att kalla droganvändning för "civil olydnad" är ett skämt. Civil olydnad handlar om att protestera mot orättvisor, inte stödja en illegal drogmarknad. Ni är inte hjältar, ni är medskyldiga till ett samhällsproblem.

Och vad är det här med att gnälla om att "bara få leva"? Ingen hindrar er från att leva era liv, men det innebär att ta ansvar för sina handlingar. När era handlingar skadar andra, som när ni stödjer den illegala drogmarknaden, har ni passerat gränsen. Det är inte frihet, det är själviskhet.

Till alla "partyknarkare" där ute: Sluta skylla ifrån er och ta ansvar. Ni är inte oskyldiga, ni förstör vårt samhälle. Till samhället: Vi måste sluta dalta och börja agera med kraft. Droger är inte bara en personlig fråga – det är en samhällskris.

Och till dig, Sofie, som sa "att röka marijuana är inget större problem än att ta ett glas öl": Att jämföra marijuana med alkohol är att jämföra äpplen och päron. Även om båda substanserna har sina risker, är de inte jämförbara. Illegal droganvändning, inklusive marijuana, stödjer kriminella nätverk som finansierar våld och annan allvarlig brottslighet. När du röker marijuana, finansierar du de kriminella gäng som skapar otrygghet i våra samhällen. Du bidrar direkt till den organiserade brottsligheten som vi alla borde bekämpa, inte stödja.