Överläkaren: Privata aktörer kan korta cancerköerna på US

Genom att överföra enklare operationer till privata aktörer kan universitetssjukhuset fokusera sina resurser på mer komplicerade ingrepp som canceroperationer där avancerad vård och teknologi verkligen behövs, skriver en överläkare vid Plastikakademin i Linköping.

Att skicka patienter till andra sjukhus för komplicerade ingrepp är en dyr och kortsiktig lösning då det till slut dränerar US på kompetens för avancerad kirurgi, skriver en överläkare. Till höger syns en av Plastikakademins två operationssalar.

Att skicka patienter till andra sjukhus för komplicerade ingrepp är en dyr och kortsiktig lösning då det till slut dränerar US på kompetens för avancerad kirurgi, skriver en överläkare. Till höger syns en av Plastikakademins två operationssalar.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv/Johan Thorfinn

Insändare2024-09-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Åtta läkare på US larmar: Oacceptabla köer till cancerkirurgi" (10/9):

Gynekologer vid Universitetssjukhuset i Linköping har nyligen larmat om de långa operationsköerna för cancerpatienter. Orsaken är bristen på operationsresurser, vilket tvingar patienter att skickas till andra regioner, något som kostar Region Östergötland mycket pengar. En lösning finns dock nära till hands: privata vårdgivare i Linköping.

Mindre privata aktörer som Plastikakademin kan utföra enklare kirurgi och avlasta sjukhuset. Plastikakademin har personal och två operationssalar och uppvakningsavdelning. Vi finns i sjukhusets omedelbara närhet och vi utför ingrepp inom plastikkirurgi, handkirurgi, ortopedi, allmänkirurgi, kärlkirurgi och käkkirurgi. Vår strömlinjeformade organisation och korta bytestider mellan operationer gör att vi kan operera fler patienter per dag än Universitetssjukhuset.

Genom att överföra enklare operationer till privata aktörer kan Universitetssjukhuset fokusera sina resurser på mer komplicerade ingrepp som canceroperationer där avancerad vård och teknologi verkligen behövs. Detta skulle korta köerna och underlätta för patienterna.


Att skicka patienter till andra sjukhus för komplicerade ingrepp är en dyr och kortsiktig lösning då det till slut dränerar sjukhuset på kompetens för avancerad kirurgi. Det påverkar också möjligheterna till utbildning och innebär inte minst påfrestningar för patienter och anhöriga. Regionen borde upphandla mer enklare vård lokalt, vilket skulle vara mer kostnadseffektivt och ge patienter vård närmare hemmet.

Ett långsiktigt samarbete med lokala privata aktörer är mer hållbart och kostnadseffektivt. Bristen på nyckelpersonal som operationssjuksköterskor innebär inte att man ska avstå från att nyttja tillgängliga resurser. Genom att outsourca fler enklare operationer kan personalen på universitetssjukhuset fokusera på de mer komplicerade fallen.

Vi anser att Region Östergötland endast delvis utnyttjar privata vårdgivare i Linköping. Vi står redo att hjälpa till, och genom att agera nu kan fler patienter få den vård de behöver. Patienten ska stå i centrum – inte sitta i väntrum. 

Fotnot. Region Östergötland har avböjt att kommentera insändaren.