Utmaning att möta utvecklingen med föråldrad lag

När ett byte i uppdraget av god man behöver ske görs detta relativt skyndsamt, men det kan ibland uppstå situationer där processen blir mer utdragen, vilket är beklagligt, skriver Anne-Sofie Zettby, enhetschef Överförmyndarenheten i Linköping.

Än så länge har inga lagändringar trätt i kraft utifrån förslagen i utredningen, men utredningen följs löpande av Sveriges överförmyndare, skriver

Än så länge har inga lagändringar trätt i kraft utifrån förslagen i utredningen, men utredningen följs löpande av Sveriges överförmyndare, skriver

Foto:

Insändare2024-08-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vad händer om gode mannen blir sjuk?" (12/8):

Uppdrag som god man och förvaltare är ett ideellt uppdrag där privatpersoner åtar sig uppdrag att förvalta egendom, sörja för person och/eller bevaka rätt till någon som till följd av till exempel sjukdom behöver stöd i vardagen kring ett eller flera om dessa områden.

Det är överförmyndarnämndens uppdrag att rekrytera gode män och förvaltare och utöva tillsyn över dessa uppdrag. Som god man och förvaltare erhåller man ett arvode och i Linköpings kommun är det kommunen som hanterar utbetalning.

Överförmyndarverksamheterna i Sverige ställs löpande inför utmaningar på grund av samhällsutvecklingen i förhållande till en föråldrad lagstiftning. I en statlig utredning “Gode män och förvaltare – en översyn”, SOU 2021:36 har det presenterats en rad förslag i syfte att
modernisera och rättssäkra regelverket.

Än så länge har inga lagändringar trätt i kraft utifrån förslagen i utredningen, men utredningen följs löpande av Sveriges överförmyndare.
Ibland kan det vara svårt att rekrytera lämpliga personer till uppdragen. När ett byte i uppdraget behöver ske görs detta relativt skyndsamt, men det kan ibland uppstå situationer där processen blir mer utdragen, beroende på uppdragets karaktär, vilket är beklagligt.

I händelse av god mans bortgång övertas skyldigheten att slutredovisa uppdraget till dödsboet enligt nuvarande lagstiftning. Att detta gäller ingår i den information som lämnas i samband med att ett god man eller förvaltaruppdrag startas. Det är något man uppmanas att
även informera sina anhöriga om. Om det finns särskilda skäl kan överförmyndarnämnden befria dödsboet från skyldigheten att slutredovisa, eller besluta att denna ska lämnas in i förenklad form.

När en god man eller förvaltare blir sjuk förs vid behov en dialog kring hur situationen kan lösas från fall till fall. 

För att möta det ökade behovet av god man och förvaltare, i framför allt komplexa uppdrag, har det blivit allt vanligare med så kallade förvaltarenheter där kommunala tjänstemän inom ramen för sin anställning har som huvudsaklig arbetsuppgift att vara god man eller förvaltare. Dessa tjänstemän får även de sina uppdrag personligen, trots sin anställning, och har samma skyldigheter enligt gällande lagstiftning som alla andra gode män och förvaltare.

I Linköpings kommun finns en förvaltarenhet sedan 2022 där två tjänstemän på heltid arbetar med att vara gode män och förvaltare i särskilt krävande uppdrag. Överförmyndarnämnden i Linköping vill även passa på att tacka alla gode män och förvaltare i Linköpings kommun som gör en viktig insats för en medmänniska.