Orimlig kostnad för bygglovsansökan

En rimlig tid för att administrera ett enkelt bygglov borde vara cirka 2 timmar, vilket ger en kostnad på omkring 1 500 kronor till 2 000 kronor, menar insändarskribenten.

Siffran 8 000 kronor tyder på att det finns en förbättringspotential i organisationen på upp till 80 procent, menar insändarskribenten.

Siffran 8 000 kronor tyder på att det finns en förbättringspotential i organisationen på upp till 80 procent, menar insändarskribenten.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Insändare2023-12-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Beskedet: Nu blir mindre byggprojekt dyrare i Linköping" (18/11):

Att ta 8 000 kronor i betalning för en bygglovsansökan av mindre karaktär, typ en mur eller ett plank, med motiveringen att varje ansökan ska täcka sin egna kostnad, är intressant.

Räknar man med en timkostnad på 800 kronor per timma, vilket är högt, så skulle det innebära att en ansökan tar tio timmar att administrera. Jag tror inte den gör det, vad man har gjort är att man tagit kostnaden för avdelningen och delat den med antalet ansökningar och på det sättet kommit fram till ett pris.

Tänk om vi inom konsultbranschen skulle ta personalkostnaden och dela den med antalet uppdrag och debitera efter det. Hur många kunder skulle det företaget få tror ni?

Siffran 8 000 kronor tyder i stället på att det finns en förbättringspotential i organisationen på upp till 80 procent. För en rimlig tid för att administrera ett enkelt bygglov borde vara cirka 2 timmar, vilket ger en kostnad på omkring 1 500 kronor till 2 000 kronor. Det är bara att sätta igång och effektivisera, ni kanske skulle ta in en konsult?