Om du ska bygga ett nytt hus på en viss plats behöver du ansöka om ett så kallat förhandsbesked från kommunen. Beskedet visar om kommunen ens tillåter byggnation på den tänkta platsen. För ett sådant besked har Linköpings kommun tidigare tagit ut en avgift på 8 470 kronor, men efter årsskiftet höjs avgiften till 18 900 kronor.
När det gäller till exempel byggnationen av ett nytt plank eller en ny mur höjs avgiften från 2 904 kronor till 8 500 kronor medan kostnaden för en ny eldstad höjs från 1 452 kronor till 4 000 kronor. Det kommunen tar betalt för är båda själva handläggningen av ansökan och den tekniska kontrollen.
De nya taxorna beslutades av kommunstyrelsen under tisdagen och ska fastställas av kommunfullmäktige den 21 november. Så här argumenterar bygg- och miljönämndens ordförande Mari Hultgren (S) för det nya avgiftssystemet:
– Vi har haft en modell i Linköping som har varit ganska skev. Vi har nämligen gått back ekonomiskt på varje enskilt mindre ärende då vi inte har tagit betalt per arbetad timme. Större ärenden har haft en procentuellt högre avgift vilket har subventionerat kostnaden och täckt upp för förlusterna för de mindre ärendena – och så kan vi inte ha det. Vi har sagt att varje ärende måste betala sig självt.
Med "mindre ärenden" syftar Mari Hultgren på till exempel bygglovsansökningar kopplade till småhus, plank eller murar. Med "större ärenden" tar hon Stångåstaden och byggnationer av hela kvarter som exempel.
– Intressant är att avgiften för den nya simhallen låg på nästan en halv miljon kronor. Den nya avgiften skulle ligga på ungefär 150 000 kronor. Tidigare var avgiften areabaserad. Nu tar vi betalt för handläggningen och det blir ett mer rättvisande system.
Men det innebär högre kostnader för Linköpingsborna?
– Ja, nu kommer vi att ligga mer i paritet med jämförbara kommuner. Vi kan inte ha ett system där vi inte får betalt för det arbete vi gör. Om vi ska fortsätta att subventionera bygglov för murar eller småhus måste de pengarna tas någonstans ifrån. Det är inte rimligt att skattekollektivet ska bekosta det.
I ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen slår Miljöpartiet fast att de är emot det nya avgiftsystemet. Partiet ser bland annat en risk för att de högre avgifterna leder till att många mindre byggprojekt genomförs utan bygglov från kommunen.
– Vi tycker att beslutet är förhastat. Det kommer att belasta medborgarnas privatekonomi i redan tuffa tider. Bara för att nämnden presterar ett dåligt resultat i år genomför de en förändring som slår hårt mot den enskilde individens plånbok, säger bygg- och miljönämndens vice ordförande Maria Moraes (MP).
Men syftet sägs ju vara att systemet varit skevt.
– Det är en åsiktsfråga om man tycker att det system vi har i dag har varit rimligt eller inte. Jag tycker att de stora projekten som tar väldigt mycket tid absolut kan finansiera ett mindre projekt till viss del.
Mari Hultgren delar inte MP:s bild av riskerna:
– Bygglovsansökan är inte det som avgör om man bygger ett hus eller inte. Det är en ytterst liten del av totalkostnaden. Sedan är det en dålig idé att bryta mot bygglagen och inte ansöka om bygglov – det blir dyrt. Vi har bygglov för fastigheter och hus för att det ska vara ordning och reda i byggandet i Sverige – att man ska följa de regelverk som finns.