Ofattbart att inte SD kan skilja på muslimer och islamism

Alla människor som bor och lever här har rätt till sin tro, rätt att tillhöra den religion de önskar. I en demokrati är inte det ett hot och absolut inte något som SD kan tro att de vill förbjuda, menar insändarskribenten.

Vi har våra kyrkor och alla är inte ens kristna som besöker dem. Muslimer vill gärna ha sin moské, menar insändarskribenten.

Vi har våra kyrkor och alla är inte ens kristna som besöker dem. Muslimer vill gärna ha sin moské, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Dennis Petersson

Insändare2024-10-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "(SD): Vi fortsätter bekämpa islamismen i Linköping" (4/10):

Att inte kunna skilja på muslimer, tro och islamism är ju nästan ofattbart när jag läser det! Vi har våra kyrkor och alla är inte ens kristna som besöker dem. Muslimer vill gärna ha sin moské och alla är inte islamister där – de är muslimer med sin tro. Islamister är en politisk inriktning. Att vara muslim är att ha en tro. Vår heter Gud, deras heter Allah. Alla människor som bor och lever här har rätt till sin tro, rätt att tillhöra den religion de önskar. I en demokrati är inte det ett hot och absolut inte något som SD kan tro att de vill förbjuda! 

Jag möter föräldrar, barn och ungdomar från jordens alla hörn. De kommer från Norden; från andra länder och kulturer, med andra religioner; buddhister, muslimer, katoliker, kristna, hinduer med flera.

I Språkbruk står det: Den benämning som används av de islamiska trosbekännarna själva och som också rekommenderas är muslim. Ordet islamist som förekommer då och då i massmedierna ska användas enbart om fundamentalistiska muslimer, det vill säga om de radikala muslimer som anser att islam ska tillämpas som samhällsordning. 

Jag tror att om vi möts, människor emellan och ser in i varandras ögon med tilltro och inte misstänksamhet, då kan vi förhoppningsvis respektera varandra oavsett religioner och traditioner. Olikheter kan berika åt alla håll! 

Nyfikenhet inför det okända öppnar våra sinnen och kan berika våra liv!