(SD): Vi fortsätter bekämpa islamismen i Linköping

Trots att vi inte nådde tioprocentsmålet har kampanjen gett oss många andra vinster. Vi har lyckats nå ut väldigt brett med information om problemet med moskébygget, skriver Jörgen Ring (SD), Chris Dahlqvist (SD) och Jonas Andersson (SD).

Den största utmaningen med att samla in namnunderskrifter har inte varit att personer inte håller med oss i sakfrågan, utan att personer inte är bekväma med att lämna ut de personuppgifter som behövs för att skriva på, skriver Chris Dahlqvist (SD), Jonas Andersson (SD) och Jörgen Ring (SD).

Den största utmaningen med att samla in namnunderskrifter har inte varit att personer inte håller med oss i sakfrågan, utan att personer inte är bekväma med att lämna ut de personuppgifter som behövs för att skriva på, skriver Chris Dahlqvist (SD), Jonas Andersson (SD) och Jörgen Ring (SD).

Foto: Dennis Petersson/Victor Bomgren

Debatt2024-10-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraternas kampanj om att få till en folkomröstning om moskébygget i Kåparp började den 1 november 2023 och pågick till sommaren 2024. Vi har under tiden kampanjat på Stora torget och flera andra platser i Linköpings kommun, genomfört postutskick och fått in många tusentals namnunderskrifter. Det är tydligt att det planerade moskébygget inte är populärt hos kommuninvånarna och bland annat därför vi bestämde vi oss för att genomföra kampanjen.

Även om vi var nära nåddes inte målet om att få minst tio procent av de röstberättigade kommuninvånarnas namnunderskrifter, vilket är kravet för att en namninsamling ska tas upp i kommunfullmäktige. Den största utmaningen med att samla in namnunderskrifter har inte varit att personer inte håller med oss i sakfrågan, utan att personer inte är bekväma med att lämna ut de personuppgifter som behövs för att skriva på. Det handlar exempelvis om rädsla för att få problem i bekantskapskretsen eller på jobbet, men också om rädsla för islamistiska krafter. Många har inte känt sig bekväma med att lämna ut sitt personnummer i tron att uppgiften kan missbrukas av tredje part.

Trots att vi inte nådde tioprocentsmålet har kampanjen gett oss många andra vinster. Vi har lyckats nå ut väldigt brett med information om problemet med moskébygget. Vår synlighet under kampanjen har gjort att fler har sökt sig till oss för att man vill vara med och förändra. Som organisation har vi vuxit stort i medlemsantal och det innebär att vi är starkare än någonsin när det kommer till vårt dagliga arbete med att göra Linköping och Sverige bra igen. Vi är även övertygade om att vår starka närvaro under folkomröstningskampanjen bidrog till att Linköping blev den kommun i Östergötland där SD lyckades bäst i valet till Europaparlamentet i år i förhållande till motsvarande valresultat 2019.

Tidigare har andelen röstberättigade kommuninvånares namnunderskrifter som krävs för ett folkinitiativ varit ett minimum om fem procent, och det är svårt att se varför det ska vara så högt ställda krav som i dag om det inte är för att man vill göra det svårt för medborgarna att lyckas tvinga fram folkomröstningar. SD är partiet för ett ökat medborgarinflytande. Vi vill lätta upp de lagstadgade kraven, så att fler kommunala folkomröstningar kan äga rum.

Avslutningsvis vill vi tacka alla som bidrog till kampanjen om att få till en folkomröstning om moskébygget. Vi kommer givetvis att fortsätta göra allt vi kan för att bekämpa islamismen i Linköpings kommun.