Nya grepp måste prövas – stoppa hyrsystemet

Det är vi skattebetalare som står för fiolerna, menar insändarskribenten. Bara Region Östergötland betalar 1,7 miljoner per dag enligt Corren till uthyrarna.
Det är vi skattebetalare som står för fiolerna, menar insändarskribenten. Bara Region Östergötland betalar 1,7 miljoner per dag enligt Corren till uthyrarna.

Tyvärr så får sköterskor och läkare som ställt upp som hyrpersoner sänkt lön, men rävsaxen måste få slå igen över hyrbolagen, menar insändarskribenten.

Insändare 7 september 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Kostnaderna för hyrpersonal i vården fortsätter att öka" (3/9):

Läkare och sköterskor tjänar tre gånger bättre som hyrpersonal än fast anställda. Ett klurigt hyrsystem med minst en räv bakom öronen hos uthyrarna.

Vem missunnar de anställda högre lön, ingen, bara man slipper betala själv. Uthyrarna tjänar storkovan, utan att anstränga sig. Det är vi skattebetalare som står för fiolerna. Bara Region Östergötland betalar 1,7 miljoner per dag, enligt Corren, till uthyrarna.

Starka krafter vill fortsätta. Läkare och sköterskor som hjälper vården att fungera och räddar liv. Hyrföretagens ägare som skrattar hela vägen till banken verkar det som, utan att anstränga sig. Eller som jag och flera med mig som vill sätta stopp: anser det vara ett klurigt upplägg som i praktiken är utpressning.

För att verka som läkare eller sköterska krävs en legitimation. Enligt samstämmiga uppgifter har vi för få läkare och sköterskor. Nu ”köper” hyrbolagen alla som vill (här är den springande punkten). Konsekvens: nu är det ännu färre som ska klara vården. Regionerna har samhällets uppdrag att sköta den.

Vad gör man då? Jo, två alternativ: Anställa den hyrpersonal som hyrföretagen erbjuder till en kostnad som är långt över vad regionen har avsatt pengar för. Eller låta det gå med de resurser som finns kvar. 

Många år har gått och flera miljarder av skattepengar har runnit iväg. Ingen region med röd eller blå politisk ledning har lyckats hejda utvecklingen. Ingen har under åren lyckats hitta en lösning, så utpressning är inget för starkt ord med detta kluriga hyrsystem. Förra året ökade kostnaderna för hela riket från drygt sex till nästan åtta miljarder (8 000 miljoner). Öresundsbron kostade 37,8 miljarder. Således en Öresundsbro på cirka 5 år!

Regionerna prövar olika besparingar och stopp utan att hejda utvecklingen. En tydlig trend med ökade kostnader år efter år.

När inget annat lyckas hejda den katastrofala utvecklingen inom vården måste nya grepp prövas.

Det lite kluriga och i och för sig begåvade upplägget måste ändå stoppas för att vi medborgare ska få en vård på den skatt vi betalar utan att hyrbolagen förstör och roffar åt sig. Tyvärr så får sköterskor och läkare som ställt upp som hyrpersoner sänkt lön, men rävsaxen måste få slå igen över hyrbolagen. Hur då? Jo, genom att stämma för utpressning.

Utpressningen, som det är enligt mig och många andra, måste få ett slut. Jag föreslår att en region utser ett hyrföretag som ett pilotprojekt och stämmer för utpressning. Blir det så kommer alla uthyrare inom den öppna vården att få slå igen. Låta rävsaxen drabba hyrbolagen. Den i det här fallet oschysta och osunda hyrverksamheten måste få ett slut. 

Även om många anser att både sköterskor och läkare är värda löner i uthyrarnivå vill inte samma personer betala den med sina skattemedel. Eller hur?

Men om rävsaxen slår igen och uthyrarna blir dömda för utpressning, blir stora hyrpengar över som kan användas till lönehöjningar för den fasta personalen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa