Nu bygger vi framtidsstaden Linköping

Insändare2022-04-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på “Dra Ostlänken intill befintlig stambana” 8/4:

Tack “Skattebetalare” för ditt engagemang i Ostlänken och Linköpings utveckling.

Höghastighetsbanan är det största som har hänt vår stad på mycket, mycket länge. Det är ett stort infrastrukturprojekt som vi kommer dra nytta av under många decennier framöver. Var spåret och den nya stationen placeras har avgörande betydelse för Linköpings framtida utveckling. Det beslut vi tar nu kommer alltså påverka många generationer av Linköpingsbor framöver. Därför är det viktigt att inte bara titta på vad som blir den billigaste och kanske enklaste lösningen utan vad som totalt blir bäst för Linköping och regionen på sikt.

Efter många års utredningar och diskussioner är nu både Linköpings kommun och Trafikverket överens om att en korridor med station i Steninge är det bästa markförlagda alternativet. Hänsyn har då tagits till många faktorer. Det som till slut vägt över till Steninges fördel jämfört med alternativ med station med ett läge nära det nuvarande är möjligheterna för stadens tillväxt och mindre barriäreffekter. Att lägga Ostlänken bredvid nuvarande spår skulle alltså inte gynna stadens utveckling, tvärtom.

När Trafikverkets beslut om korridor kommer i vår hoppas jag att vi alla kan sluta upp och arbeta för att tillsammans hitta den optimala lösningen för exakt placering av spår och station. Det kommer gynna vår stad och många generationer Linköpingsbor.