Nollning med skolans stöd kan fungera bra

Insparksfester kan fungera, enligt skribenten.
Insparksfester kan fungera, enligt skribenten.

Sskolledningen kan göra oerhört stor skillnad på hur dessa nollningsaktiviteter ser ut.

Insändare 13 augusti 2022 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Stoppa nollningen nu!

Som du själv skriver kommer det att bli kvällsnollningar, oberoende av ifall skolorna engagerar sig eller inte men jag påstår att skolledningen kan göra oerhört stor skillnad på hur dessa aktiviteter ser ut. Förra året såg jag detta när jag var ”vuxen på stan”, tre av de fyra nollningskvällarna. Fram till klockan tio var jag vid Ryds motionscentrum och därefter nere på stan. Enligt uppgift var det bara Berzans och Katedrals skolledningar som engagerat sig genom att hålla särskilda fadderutbildningar och gemensamt med faddrarna utformat vissa grundläggande regler. Tro mig, det var en avsevärd skillnad på genomförandet i de olika grupper jag såg, om de kom från Berzan och Katedral eller någon av övriga skolor. Inte minst för att de förstnämnda var helt alkoholfria till skillnad från övriga grupper vars nykterhetsgrad varierade starkt. 

Jag förstår inte heller det roliga i att kleta ner folk med ketchup och sirap men när har vuxna och ungdomar alltid tyckt samma sak? Kladdigt ja, men ingen blir skadad och att det är oömma kläder som gäller är en självklarhet. En kväll såg jag hur en tjej på från Katedral nästan genast reste sig och ställde sig bredvid, hon ville inte var med om det här. Ingen, varken faddrar eller hennes kompisar på marken, gjorde något försök att övertala eller hetsa henne till att åter ansluta sig. När nästa moment med olika lekar startade var hon självklart en del i laget igen.

Mest imponerande var ändå Berzans kväll. Som sagt, helt alkoholfritt, inget nerkletande, utan olika lekar och tävlingar, alla såg verkligen ut att trivas! Personal från skolan fanns också där men alla vi vuxna kunde lugnt bara stå vid sidan om och njuta över vad ungdomar kan åstadkomma. 

Vid tio såg man hur parkeringsplatsen fylldes av bilar. Det var föräldrarna som kom för att hämta hem sina ungdomar, det ingick obligatoriskt i programmet. Snyggt och städat var det också på platsen efteråt när de sista gav sig iväg.

Om mina barn idag hade varit i den här åldern hade jag känt mig mycket lugnare inför insparken om de valt Bezan eller Katedral, för jag hoppas verkligen att dessa skolor fortsätter arbeta som förra året. Faddrar gör ett jättejobb med att organisera ett trevligt mottagande av nya elever men de behöver stöttning av skolan. Till exempel är det mycket lättare för dem att genomdriva att det ska vara alkoholfritt med skolledningen i ryggen. När andra rektorer väljer att helt avsäga sig all inblandning i nollnings- eller insparksföreteelserna är det att svika sina egna elever.

Så en guldstjärna till både skolledningar och faddrarna förra året från Berzan och Katedral (extra stor för Berzan) för väl genomförda arrangemang. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa