Stoppa nollningen nu!

Nollning bör inte vara tillåtet på något sätt, enligt skribenten.
Nollning bör inte vara tillåtet på något sätt, enligt skribenten.

Insändare 2 augusti 2022 16:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vettiga gymnasierektorer tar i år handen från den så kallade nollningen. Inga kvällsaktiviteter tillåts. Det är bra! Äntligen har vissa vuxna insett idiotin i att legitimera ett system präglat av pennalism, sexism och fylla. 

Alla vet dock också att aktiviteterna ändå kommer bli av, delvis för att systemet är tradition och delvis för att skolorna ändock initierar det genom att tillsätta faddrar åt de nya eleverna. 

Det hade varit bra om pandemin fått låta traditionen ebba ut i sanden. Årets treor hade inte behövt ha upplevt detta och nu velat ”hämnas”, och utsätta yngre för detsamma som de blev utsatta för. 

Men nu är det inte så. Kvällsnollningen kommer vara ett faktum, även i år, trots att polisen och andra varnar för detta år efter år. Därför behöver du som förälder hindra ditt barn, både de som är ettor och treor, att delta i detta spektakel. Du som lärare behöver ta avstånd. Du som rektor vara övertydlig med att skolan inte står bakom detta i någon form. Ingen elev blir utanför gemenskapen bara för att de inte deltar i förnedringen på kvällstid. Den pressen behöver inte kännas. 

Gå ihop med andra föräldrar/vuxna och prata med ungdomarna om olämpligheten i att delta i dessa aktiviteter, be dem avstå. Om det inte hjälper så förbjud dem. Vi måste få ett stopp på den ”roliga” traditionen i att kasta ägg och ketchup på yngre, skrika på dem, tvinga dem till sexistiska lekar och att hälla i dem sprit rakt ned i halsen via trattar. 

Och nej. Det hjälper inte att vissa skolor hävdar att de har en ”bra nollning”. Det finns ingen bra nollning. Det hörs bara på namnet. Det hjälper inte att byta ut namnet mot ”inspark” heller. Och att ungdomar hävdar att detta är ”kul”, trots att vuxna ser att beteendet är oacceptabelt, är inget skäl. 

När legitimerar vi att barn och unga tillåts göra fel för att det är ”kul”, annars? Andra kommuner ser på detta och häpnar över att det tillåts år efter år. Gymnasienollningen är en skam för vår stad. Stoppa den nu!
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa