Naturligtvis ska det löna sig att arbeta

Insändare2022-05-07 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Jag lever på socialbidrag – det här är min verklighet" (5/5):

Läser insändaren med både medkänsla och förvåning. Naturligtvis ska det löna sig att försörja sig genom arbete i stället för att leva på bidrag, hur skulle samhället annars fungera. Jag är säker på att de allra flesta också mår betydligt bättre av att ha ett arbete att gå till.

Tycker inte att 4 250 kronor per månad är en dålig ersättning för en ensamstående, då du enligt egen uppgift får väldigt mycket betalt av socialen, bland annat hyra, el, hemförsäkring, sjukvård och receptbelagd medicin.
Många så kallade fattigpensionärer skulle säkert vara ytterst tacksamma att ha dryga 4 000 kronor kvar efter att ha betalat hyra och el.

Många i dag levande personer har levt under mycket knappa förhållanden trots hårt slit på arbetsmarknaden men med dåliga löner och där drömmen om att äga en bil, än i dag har förblivit bara en dröm. Och där man under många dagar innan löneutbetalningen tvingats välja mellan att äta den sista brödbiten på kvällen för att förhoppningsvis kunna somna, eller att spara brödbiten till nästa dags frukost.

Enligt vad som framgår av din skrivelse, så har du ju rätt till barnbidrag och förhoppningsvis finns också en betalande pappa med i bilden. Kläder i bra skick går ju att hitta på vissa loppisar både till vuxna och barn och till låga priser.

Önskar dig lycka till med att snarast få en anställning! I din situation får man ju naturligtvis acceptera i princip vilka arbetsuppgifter som helst till en början. En naturlig del i ett arbete är ju att förkovra sig genom idogt arbete och utbildning och därigenom också kunna förvänta sig löneförhöjning på sikt.

Man "får" heller inget som arbetstagare, utan det gäller hela tiden att visa sin kapacitet och duglighet.