Min verklighet som arbetssökande

Insändare2022-09-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vilka krav ställs på de arbetssökande?" (23/8):

Jag vill i korthet berätta hur min årslånga period som arbetslös har varit efter att läst insändaren i Corren.

Den 1 augusti 2021 blev jag arbetslös efter ett långt arbetsliv. Jag anmälde mig till Arbetsförmedlingen (AF) direkt och fick då en tid för ett telefonmöte redan 5/8 med en handläggare. Handläggaren var stationerad i Örebro medan jag har min hemvist i Linköpings kommun. Han stämde av min situation och gav mig följande information: Sök minst 4 jobb i månaden och rapportera månadsvis vad du sökt, bara logga in på AF:s hemsida och registrera. 

Jag blev också ålagd att kontakta AF för ett uppföljningssamtal via telefon. Lite förundrad blev jag när han sade att detta samtal skulle ske mellan 27–29 januari, alltså flera månader framåt i tiden. Jag kontaktade dem på utsatt tid och efter ett kort samtal planerades nästa uppföljningssamtal in till 27–29 juni. 

Jag har sökt fler jobb än vad som ålades mig och skött inrapporteringen noggrant, vilket kanske gjort att jag inte hört ett knyst från AF. Jag har inte behövt skicka in "bevis" på att jag sökt några jobb, ett krav jag trodde skulle bli aktuellt då min tid som arbetslös blev ett år. Nu har jag till min stora glädje fått ett arbete! Det arbetet har jag ordnat på egen hand, AF har inte varit delaktig i den processen.