Vilka krav stÀlls pÄ de arbetssökande?

Som arbetsgivare har jag sedan slutet av mars annonserat efter personer som vill ha ett arbete utan att lyckas.

Som arbetsgivare har jag aldrig kontaktats av Arbetsförmedlingen angÄende en sökande. TrÀffar de sökande nÄgonsin en handlÀggare, frÄgar sig insÀndarskribenten.

Som arbetsgivare har jag aldrig kontaktats av Arbetsförmedlingen angÄende en sökande. TrÀffar de sökande nÄgonsin en handlÀggare, frÄgar sig insÀndarskribenten.

Foto: TT-Bild / Arkiv

InsÀndare2022-08-23 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag har dock fĂ„tt ett antal ansökningar som varit ofullstĂ€ndiga de flesta av dem. NĂ€mnas bör att annonsering skett hos Arbetsförmedlingen (AF) och flera andra söksidor pĂ„ nĂ€tet. En ansökan har till exempel bestĂ„tt av enbart en mening ”Jag vill ha arbete”, referenser och CV samt personnummer saknas ocksĂ„. DĂ„ jag har svarat med att tacka för ansökan och begĂ€ran om kompletteringar till exempel att fylla i en enkĂ€t samt referenser har de flesta inte Ă„terkommit över huvud taget. Efter tvĂ„ mĂ„nader och med samma mönster ringde jag Arbetsförmedlingen för arbetsgivare och fick tala med en handlĂ€ggare. 

Min frĂ„ga var dĂ„ vilket stöd Arbetsförmedlingen ger dessa arbetssökande. HandlĂ€ggaren i frĂ„ga beklagade det klena resultatet och hĂ€nvisade mig till handlĂ€ggarna för sökande! Men jag Ă€r ju arbetsgivare och har ett jobb att erbjuda, svarade jag. Det stöd jag som arbetsgivare kunde fĂ„ var helt enkelt att byta e-postadress! 

Jag Ă„kte dĂ€rför in till Kungsgatan dĂ€r Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten har servicekontor med gemensamma lokaler. Tog en kölapp och möttes först av en dam vid ett bord som förmodligen skulle slussa mig vidare till rĂ€tt lucka. Jag tog upp mitt problem och undrade vilket stöd/vilken information de sökande kunde fĂ„ frĂ„n Arbetsförmedlingen vid ansökan om arbete. ”DĂ„ ska du prata med nĂ„gon av vĂ„ra specialister”, svarade damen. ”HĂ€r Ă€r vi bara generalister!” InsĂ„g ganska snart att jag inte skulle komma lĂ€ngre varför jag tackade för mig och gick.

Min fundering Ă€r dĂ€rför: Är kravet frĂ„n Arbetsförmedlingen att de arbetssökande ska uppvisa ett antal jobb de har sökt för att kunna fĂ„ fortsatt arbetslöshetsunderstöd? RĂ€cker det bara med att tala om att man sökt ett arbete hos en arbetsgivare eller mĂ„ste man pĂ„visa att en ansökan har skickats in? Som arbetsgivare har jag aldrig kontaktats av Arbetsförmedlingen angĂ„ende en sökande. TrĂ€ffar de sökande nĂ„gonsin en handlĂ€ggare? Som arbetsgivare ger nuvarande ansökningsförfarande oss mycket merarbete. FortsĂ€ttningsvis kommer jag att vara tydligare i annonsen och inte att svara pĂ„ ofullstĂ€ndiga ansökningar. 

Birgitta Fredriksson, SynvÀndan AB

Svar frÄn Arbetsförmedlingen:

Jag beklagar att det Àr svÄrt för dig som arbetsgivare att rekrytera nya medarbetare. Kraven pÄ inskrivna arbetssökande Àr att de ska stÄ till arbetsmarknadens förfogande och att de ska söka arbete aktivt. Detta ska ocksÄ rapporteras varje mÄnad till oss dÀr den sökande ska ange vad denne gjort för aktiviteter för att komma nÀrmare ett arbete eller studier. Sköter man inte detta, eller om vi misstÀnker att man inte söker arbete pÄ ett seriöst sÀtt, skickar vi ett meddelande till berörd a-kassa. Om man inte lÀmnar in sin aktivitetsrapport i tid eller pÄ annat sÀtt missköter sitt arbetssökande kan man fÄ en varning eller bli utan ersÀttning.

Att en arbetssökande inte har fullgoda ansökningar kan, som jag ser det, antingen bero pĂ„ bristande kunskaper, men naturligtvis ocksĂ„ pĂ„ ointresse. Jag vĂ€ljer dock att tro att de flesta arbetssökande faktiskt vill ha ett arbete och lĂ€mna arbetslösheten. I samband med aktivitetsrapporteringen kan den arbetssökande ocksĂ„ fĂ„ visa underlag som styrker att man har sökt jobb pĂ„ ett seriöst sĂ€tt. 

Arbetsförmedlingens uppdrag har förĂ€ndrats mycket de senaste Ă„ren och en av de största förĂ€ndringarna Ă€r att det Ă€r fristĂ„ende leverantörer som ska rusta och matcha de arbetssökande pĂ„ vĂ„rt uppdrag. Detta sker till exempel inom tjĂ€nsten rusta och matcha, som kan innehĂ„lla trĂ€ning i hur man skriver CV och hur man söker ett arbete. 

Fler Ă€n tre av fyra inskrivna arbetslösa bedöms dock ha en svag konkurrensförmĂ„ga pĂ„ arbetsmarknaden. Dessa personer behöver ofta stĂ€rka sin kompetens genom utbildning för att kunna söka ett arbete. 

För dig som Àr arbetsgivare kan jag tipsa om möjligheten att söka kandidater eller lÀmna intresseanmÀlan pÄ Arbetsförmedlingens hemsida för att pÄ sÄ sÀtt bredda chanserna till att hitta personal. Om det fortfarande finns ett behov, kontakta gÀrna oss, sÄ att vi kan se hur vi kan stötta med detta.

Gabriella Gylling, arbetsförmedlingschef Östergötland