Svar på debattartikeln "SFI-lärare: Endast 8 av 100 elever har godkänts" (10/3):
Tack Richard Holmgren för ditt debattinlägg. Du pekar verkligen på något fundamentalt vad det gäller det svenska skolsystemet. I din text tar du framför allt upp problematiken med invandrare som ska lära sig svenska samtidigt som de ska gå olika SFI-kurser. Men jag menar att problemet är mycket större än så. Det här gäller naturligtvis även många ”svenskfödda” killar och tjejer.
Många är skoltrötta redan på högstadiet, men förväntas ändå att gå ytterligare tre år på någon högskoleförberedande gymnasielinje. Trots att det är drygt var fjärde högstadieelev som inte uppnått kunskapsmålen i ett eller flera ämnen och saknade därmed fullständiga betyg från grundskolan och är därför inte ens behöriga till gymnasiet.
Men mantrat om att ”alla kan” har framför allt upprepats av Socialdemokraterna i någon form av ”akademikerkomplex” eller vad det nu kan vara. De om några borde ju annars värdera vanligt arbete, arbetarparti som de påstår sig vara. Men i stället har de hela tiden drivit frågan om att ”alla kan” och att alla ska gå gymnasiet och alla gymnasieutbildningar ska vara högskoleförberedande.
Men ”alla kan” faktiskt inte, lika lite som att ”alla kan sjunga", att ”alla kan teckna" eller att ”alla kan spela gitarr". Därför bör många skoltrötta ungdomar i stället kunna erbjudas något annat än gymnasiet. Förr fanns ju möjligheten att vara lärling, för att på det sättet lära sig ett yrke. Något liknande borde kunna erbjudas i dag också, eftersom alla faktiskt inte klarar av gymnasiet och heller inte vill gå på gymnasiet. Drygt var femte gymnasieelev slutför heller inte sina studier eller går ut med ofullständiga betyg. Tänk om de i stället hade kunnat erbjudas något vettigt alternativ efter förmåga och intresse. Inte minst för att det behövs många jobb i dag som faktiskt inte behöver ha en gymnasieutbildning i botten.
Alla kan något, men ”alla kan” inte fullfölja gymnasiet (eller grundskolan för den delen). Så därför kanske det är dags att anpassa våra utbildningar efter detta faktum.