Människan som hotar den biologiska mångfalden

Hur kan många andra länder klara av att förvalta en population av vargar, frågar sig insändarskribenten.

Att minska beståndet av varg i Norden vore ”katastrofalt”, menar insändarskribenten.

Att minska beståndet av varg i Norden vore ”katastrofalt”, menar insändarskribenten.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Insändare2024-09-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln ”Vargen hotar den biologiska mångfalden” (4/9):

Det är människan som hotar den biologiska mångfalden och rubbar balansen i naturen!

Att använda sig av rovdjursavvisande stängsel (RAS) eller vaktande herdehundar är, trots att man av staten kan få ekonomiskt bidrag för båda, för LRF tydligen inte ens något att reflektera över. Och den grad av skyddsjakt som nu ges tillstånd för är inte nog. Nej, för LRF är det bara att utrota ett djurslag från den svenska faunan som gäller. Man frågar sig var LRF då kan tänka sig att vargen skall tillåtas leva. 

I många mer tätbefolkade länder än Sverige finns betydligt fler vargar; i Spanien 2 000–3 000, i Polen 2 500, i Bulgarien 1 000, i Rumänien 2 500 och i Grekland 500–1 000.

Vidare: i Italien finns 3 300 vargar, i Frankrike över 1 000 och i Tyskland 1 400. Vargen finns nu i 23 EU-länder med en population av totalt 20 300 vargar. Hur kan många andra länder klara av att förvalta en population av vargar? 

Att minska beståndet av varg i Norden vore ”katastrofalt”. Den inavel som redan råder skulle öka och därmed också de genetiska defekterna (DN 17 juli -22). Beträffande inavel i den skandinaviska vargstammen se ”Varg, inavel i Skandinavien” utgiven av SLU, och ”Varning för vilseledande rapportering …” i DN 14 juli -24.