Mammans oro: "Misshandel på skolan – barn gråter sig till sömns"

Det här är inget isolerat problem – det genomsyrar hela skolmiljön, från högljudda och störande beteenden till allvarliga incidenter som fysiska bråk, misshandel och kränkande språk, skriver en mamma på Vist skola.

Jag avkräver skolan och kommunen åtgärder för att komma tillrätta med de problem på Vist skola som gör att våra barn gråter sig till sömns med huvudvärk på kvällarna, skriver en mamma. Flickan på bilden har inget med texten att göra.

Jag avkräver skolan och kommunen åtgärder för att komma tillrätta med de problem på Vist skola som gör att våra barn gråter sig till sömns med huvudvärk på kvällarna, skriver en mamma. Flickan på bilden har inget med texten att göra.

Foto: Kallestad, Gorm

Insändare2024-10-23 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en nyligen publicerad ledare i DN ”Lisa Magnusson: Skolan måste bort från värstingungarnas välde” (18/10) lyfts den oroande situationen i våra skolor fram, och samma problematik återfinns tydligt på Vist skola i Sturefors. 

Stök, bråk och en allmänt orolig miljö har blivit en del av elevernas vardag, och det får allvarliga konsekvenser. I ledaren pekas det på att upp emot 70 procent av eleverna har svårt att fokusera på grund av oron i klassrummen, och var fjärde elev kämpar med detta varje dag.

På Vist skola är situationen inget undantag. Det här är inget isolerat problem – det genomsyrar hela skolmiljön, från högljudda och störande beteenden till allvarliga incidenter som fysiska bråk, misshandel och kränkande språk. Många föräldrar på Vist skola vittnar om barn som har huvudvärk och gråter både innan och efter skoldagen på grund av oro och allmänt stökig och högljudd miljö.

Ledaren lyfter även fram att Arbetsmiljöverket rapporterat om en markant ökning av anmälningar gällande hot och våld mot skolpersonal. Här vill jag dra en referens till artikeln i Corren den 16 februari 2024: ”Elev hotade döda sin lärare – hämtade vapen till skolan” om en incident på Vist skola i januari 2024 där personalen hotades. Här fanns det också vittnesmål om att lärarna saknade stöd från skolledningen. Det är ett tydligt tecken på att situationen i skolan förvärras, och att det är både elever och lärare som drabbas. Om lärarna inte har en trygg arbetsmiljö, kan vi inte förvänta oss att eleverna får den ro de behöver för att lära sig.

Ovanstående problematik är jag inte ensam om att ha lyft, en insändare i Corren den 7 september 2024: "Lärare flyr skolan: När ska ni inse allvaret?", vittnar om personalflykt från de två skolorna i Sturefors och den är starkt kritisk till hur kommun och skolledning inklusive rektorer hanterar sin personal, men också är ohörsamma mot de problem som lyfts både från personal och föräldrar. 

För att komma till en slutsats kring det jag skriver ovan – våra barn har rätt till en trygg och lugn lärandemiljö för att kunna utvecklas. Det är skolan och dess huvudmans ansvar enligt skollagen. 

Jag avkräver skolan och kommunen åtgärder för att komma tillrätta med de problem på Vist skola som gör att våra barn gråter sig till sömns med huvudvärk på kvällarna. Ge lärarna och pedagogerna de redskap och medel som behövs för att komma dit. Tillåt mig också fråga, är mitt krav verkligen så orimligt?

"Utmattad förälder på Vist skola"

Svar från Linköpings kommun:

Vi tar situationen som beskrivs i insändaren på största allvar. Vi delar uppfattningen om att alla elever har rätt till en trygg och lugn miljö, där de kan fokusera på sin utbildning. Det är något vi arbetar för dagligen.

Sedan terminsstarten har skolan vidtagit flera åtgärder för att stärka tryggheten och studieron. Skolan har arbetat med värdegrund och relation i fokus. Varje klass har egna regler, och skolan har ordningsregler som gäller för alla. Det har redan gett positiva resultat i flera grupper. 

Skolan har även tydliggjort rutiner för hur vi hanterar ordningsstörande beteende och allvarligare incidenter, med samarbete med externa aktörer vid behov.

Samtidigt är det ett arbete som tar tid och vi arbetar kontinuerligt med vår arbetsmiljö, för både elever och personal. Utmaningar kvarstår dock i vissa grupper. Därför har skolan bland annat haft flera föräldramöten och utvecklingssamtal för att lyssna på vårdnadshavares oro. Det arbetet fortsätter skolan med.

Vår ambition är att vårdnadshavare alltid ska vara informerade om incidenter som rör deras barn och känna sig trygga med att vi agerar professionellt.

Om du har frågor eller vill prata om ditt barns situation är du alltid välkommen att kontakta oss. 

Lina Rahm, områdeschef