Bristande engagemang för alternativa lösningar

Upp till bevis och varför inte en modifierad eller parallell slogan: Linköping, där idéer även blir bevarad åkermark, menar insändarskribenten.

Att räkna upp åkermark i tidningen, som vi faktiskt redan förstör för generationer framåt, visar på ett bristande engagemang för alternativa lösningar, menar insändarskribenten.

Att räkna upp åkermark i tidningen, som vi faktiskt redan förstör för generationer framåt, visar på ett bristande engagemang för alternativa lösningar, menar insändarskribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/Andreas Hillergren/TT

Insändare2023-05-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Linköping byggde mest av alla på åkermark" (4/5):

Linköpings kommun ligger långt fram i missbruket av jordbruksmark. Nyhetsartikeln i Corren speglar en trotsig inställning. Det finns alternativ till jordbruksmark, men det verkar inte vara angeläget att lyfta fram i debatten.

Annan möjlig mark nämns inte i artikeln. Det tycks som onödigt att tala om, när åkrarna redan finns inom översiktsplanen. Den plan som Stefan Eriksson till Corren verkar anse vara huggen i sten, citat: ”Antagna detaljplaner går inte att backa ifrån”. 
Det är inte sant, de går både att ändra och backa ifrån.

Redan 2006 skrek Lars Vikinge (C), enligt egen utsaga i tidningen: ”Inte en kvadratmeter till … Men sedan ser man hur svårt det är”. 
Och vidare: ”I Linköping är vi omgärdade av åkrar på tre sidor … men vi måste verkligen göra allt för att minimera byggandet på åkermark".

Var står vi i dag, 17 år senare? Nog år det väl högst oansvarigt att vi ännu inte orkat/velat ta tag i möjligheten att minska kritiken: Sämst i Sverige! Så hallå Lars, Stefan och ni andra ansvariga, nu är det väl ändå dags att göra något! 

Att räkna upp åkermark i tidningen, som vi faktiskt redan förstör för generationer framåt, visar på ett bristande engagemang för alternativa lösningar. Sådana finns! Ta reda på och rita in i översiktsplanen andra möjliga områden. Även de som går utanför nuvarande översiktsplans gränser. Vi behöver som i Finland, marken för betande köttreserver och spannmålslager! Prioritera detta före exploatering av ortsnära jordbruksmark. 

Corren igen: ”Det är fruktansvärt att Linköping inte är bättre på att bevara åkermarken”. 

Med full respekt för komplexiteten och utmaningen i att optimera känns det ändå mycket angeläget att man lyfter fram alternativen. Det är inte okej att raljera om åkermarken när den samtidigt missbrukas.

Lyft fram och hylla de bebyggelser på icke åkermark som redan finns med efterföljande nya exploateringar. Nog borde det väl gå att spara åkermark om man tar ett nytt samlat grepp i översiktsplanen!

Upp till bevis och varför inte en modifierad eller parallell slogan: Linköping, där idéer även blir bevarad åkermark!