Låt arbetet med kvarterspolis få ta tid

Insändare2023-01-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Här har brottsligheten stördykt på två år" (2/1):

Vilken underbar artikel om kvarterspoliser vi fick i Östgöta Correspondenten.

Den trygge polismannen från gårdagens Sverige, som lugnt vandrade runt i kvarteret och hälsade på än den ene än den andre; han som kände alla och visste om deras svaga och starka sidor; han som genom att bara finnas där, fick alla att känna trygghet i tillvaron, har nu återuppstått i form av två kvinnliga områdespoliser. Två poliser som träffar näringsidkare och fastighetsskötare, som besöker affärer, restauranger och skolor, pratar med lärare, föräldrar och barn och visar sig bland allmänheten på gator och torg.

Det här är vårt område, säger de. Vi brinner för Ryd och de som bor här, och det som drabbar området drabbar även oss. Ibland behöver vi hjälp av ordningsvakter och poliskollegor, ibland behövs vi på annat håll, men vi återvänder alltid hit. Och vi hoppas och tror att den ordningen skall bestå.

Och varför skulle den inte det, när det visar sig att förbygga brott är av avgörande betydelse för vilket samhälle vi skall få. Ingen förändring har kunnat åstadkommas bara genom att koncentrera resurser på brottsbekämpning och straffskärpning.

Men kvarterspolisverksamhet tar tid. Resultaten visar sig inte på en dag, utan tar år. Så låt oss hoppas att verksamheten består och att resurser tillförs, så att den kan utvidgas till flera områden.

Lycka till!