Politikerna lämnar Folkungaskolans ledning i sticket

Att helt öppet gå ut med att tycka tvärtemot känns mest som att ni vill bli omtyckta av de föräldrar som skriker högst, men innebär också att ni lämnar skolan i sticket med ännu mer press, skriver en universitetslärare.

När politiken vill gå in och börja detaljstyra i skola är det dags att protestera. Låt den kompetenta personalen ta besluten och stötta dem i det, menar insändarskribenten.

När politiken vill gå in och börja detaljstyra i skola är det dags att protestera. Låt den kompetenta personalen ta besluten och stötta dem i det, menar insändarskribenten.

Foto: Dennis Pettersson/Zenaida Hadzimahovic/Viktor Bomgren

Insändare2023-05-26 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "S+M-styret om beslutet: Ett misslyckande som kommun" (25/5):

Kära Linköpingspolitiker i S+M-styret! Ni säger att ni blivit utsatta för press av människor som vill veta var ni står i frågan om musikprofilen på Folkungaskolan. Därför har ni gått ut i media med en stark åsikt, trots att ni samtidigt erkänner att det inte är ert beslut utan rektorns. Vad ni borde gjort då ni fått frågan av medborgare, är att vänligt förklara att det är rektorn som bestämmer om den interna organisationen och presentera de skäl för (och eventuellt emot) att blanda ungdomarna som lagts fram. Att helt öppet gå ut med att tycka tvärtemot känns mest som att ni vill bli omtyckta av de föräldrar som skriker högst, men innebär också att ni lämnar skolan i sticket med ännu mer press. 

När det gäller skolan är det rektor och framför allt lärare som är proffs, inte politiker. Detsamma gäller övrig verksamhet i offentlig sektor. Vad hände med S-uttrycket att låta proffsen vara proffs? 

Vi har sett liknande klåfingrighet på riksnivå, där politiker (felaktigt) tror att de kommer åt säkerhetspolitiska problem genom att bestämma över universitetens styrelseledamöter. När politiken vill gå in och börja detaljstyra i skola, vård och högre utbildning, då är det dags att protestera! Låt i stället den kompetenta personalen ta besluten och stötta dem i det!