Dold rasism är det som bör liknas vid rötskada

Vi väljer att inte likställa ett fåtal enskilda individer med hela den grupp som de råkar vara födda att likna till utseende, skriver en läkare på vårdcentralen i Berga.

I mitt arbete möter jag bland annat människor från de stora områden som Jan Svensson (SD) nämner. Dessa människor skiljer sig åt på många sätt, men gemensamt utmärker sig vänlighet, respekt och tacksamhet, menar insändarskribenten.

I mitt arbete möter jag bland annat människor från de stora områden som Jan Svensson (SD) nämner. Dessa människor skiljer sig åt på många sätt, men gemensamt utmärker sig vänlighet, respekt och tacksamhet, menar insändarskribenten.

Foto: Åke Karlsson/Arkiv

Insändare2022-04-30 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Segregationen kan liknas vid rötskada” (25/4):

Jag vill tydligt säga emot Jan Svensson (SD) i hans påstående. I stället törs jag utan tvivel påstå att rasism är det som närmast bör liknas vid en rötskada. Det är när vi inte upptäcker dold rasism i tid som vi kan räkna med ordentliga problem. 

Genom mitt arbete som allmänläkare på vårdcentralen i Berga har jag förmånen att dagligen möta människor i alla åldrar, av olika kön, etnicitet och samhällsklasser. Ingen människa är den andra lik. Varje människa är unik. Jag slås samtidigt av hur vi som människor trots detta har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. 

Jan Svensson likställer människor från Mellanöstern (cirka 225 miljoner invånare) och Afrika (cirka en miljard invånare) med varandra, med motivering att deras kultur och syn på hur samhället ska fungera skiljer sig åt. Hur och vad det skulle skilja sig från lämnar han osagt. Menar han att jämföra med några utvalda av de människor som bor i Sverige (cirka 10,5 miljoner invånare)? 

I mitt arbete möter jag bland annat människor från de stora områden som Jan Svensson nämner. Dessa människor skiljer sig åt på många sätt, men gemensamt utmärker sig vänlighet, respekt och tacksamhet för den hjälp som de får. De pratar gott om sina medmänniskor. I detta är de inte helt unika. De allra flesta människor jag möter förefaller vara lika goda människor och medborgare.

Det finns ett fåtal människor som utmärker sig genom att uppträda otrevligt och nedlåtande. Detta är ofta vita privilegierade män. Men gruppen vita privilegierade män behöver inte vara orolig att få sämre vård på grund av det. Vi väljer att inte likställa ett fåtal enskilda individer med hela den grupp som de råkar vara födda att likna till utseende. 

Förresten så vårdar vi alla, oavsett åsikter, utan undantag.