Svar på nyhetsartikeln "Linköping har tappat 450 miljoner på börsen" (30/3):
Artikelns huvudtema är om en kommun ska placera pengar på börsen.
Förr var obligationer och räntepapper en accepterad och värdefull del vid kapitalplacering. I dag är avkastningen på räntepapper någon procent. Skulle dessutom räntorna stiga finns risk för betydande kapitalförluster.
Stora förvaltare av kapital placerar numera en del pengar i fastigheter, men där har Linköpings kommun Stångåstaden. Region Östergötland har nyligen ändrat sitt placeringsreglemente så det finns möjlighet att placera upp till 50 procent av kapitalet på börsen. Borde inte Linköpings kommun göra detsamma?
Erik Söderberg, revisor
Svar från Linköpings kommun:
Ja, Linköpings kommuns placeringsriktlinjer tillåter köp i försvarsbolaget Saab men har i dagsläget vare sig direkt innehav i Saab-aktier eller i aktiefonder där Saab är en del av innehavet.
Linköpings kommun har i nuläget två placeringsportföljer där den ena – Långsiktiga placeringar – enligt riktlinjerna ska ha minst 60 procent i räntebärande tillgångar. Per den 28 februari är 71 procent (inklusive kassa) placerat i räntebärande tillgångar och resterande i aktiefonder och specialfonder.
Den andra placeringsportföljen – Pensionsmedelplaceringar – ska enligt riktlinjerna minst ha 50 procent i räntebärande tillgångar. Per den 28 februari är 63 procent (inklusive kassa) placerat i räntebärande tillgångar och resterande i aktiefonder och specialfonder.
Kommunen har inga direkta innehav i aktier utan allt innehav är i aktiefonder.
Sofie Moosberg, finanschef, Linköpings kommun