Kommunen har tappat 450 miljoner på börsen

Linköpings kommuns aktier har tappat 450 miljoner kronor i värde i år. "Men på sikt är aktier en bra placering", säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

"Aktieplaceringarna har ökat kommunens tillgångar rejält över tid. Dessutom använder vi varje år avkastning till att betala välfärden", säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

"Aktieplaceringarna har ökat kommunens tillgångar rejält över tid. Dessutom använder vi varje år avkastning till att betala välfärden", säger kommunalrådet Niklas Borg (M).

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-03-29 08:42

Linköpings kommun har ungefär tio miljarder kronor i långsiktiga placeringar. 70 procent är placerade i räntebärande papper, 30 procent i aktier.

Börsraset i början av året har minskat värdet på kommunens besparingar med cirka 450 miljoner kronor. Men kommunalrådet Niklas Borg (M) är inte särskilt orolig.

– Det är vare sig vinster eller förluster innan man har realiserat några tillgångar. Börsen funkar ju så, ibland går det upp och ibland går det ner, säger han.

Ska en kommun satsa pengar på börsen?

– Vi ska ha ett lågt risktagande med tanke på att det är Linköpingsbornas tillgångar vi förvaltar. Det är därför vi har den mix vi har med mycket räntebärande papper – och vi använder inte de aktiefonder som har störst risk. Över tid har det visat sig lönsamt att arbeta på det sätt vi har gjort.

Niklas Borg pekar på att börsen historiskt sett alltid återhämtat sig efter kraftiga ras, även om det ibland tagit lång tid. Efter IT-bubblan vid millennieskiftet var inte börsen tillbaka på sitt gamla värde förrän efter nästan 15 år. Efter coronakrisen 2020 tog det åtta månader.

– När corona slog till förlorade vi 600–700 miljoner på bara någon månad. Men från juli 2020 till årsskiftet 2021/22 steg kommunens aktietillgångar med 1,3 miljarder kronor. Det gjorde att kommunen redovisade en miljardvinst 2021, säger Niklas Borg.

En stor del av kommunens tillgångar uppstod när Stadshus AB bildades. Stadshus AB köpte då de kommunala bolagen av kommunen för 5,6 miljarder kronor, ett upplägg som främst gjordes av skatteskäl. 

Samtidigt uppstod då motsvarande skuld på 5,6 miljarder hos Stadshus AB. Michael Cocozza (LL) med flera driver linjen att kommunen ska sälja tillgångar och betala av skulderna. Men då är det inte aktierna Cocozza vill sälja, utan räntebärande obligationer.

– Det är ingen bra affär att låna 5,6 miljarder för att placera i obligationer, särskilt inte i dagens lågräntemiljö. 2021 gick obligationerna back. Sedan 1870 har aktier årligen avkastat cirka 8 procent och obligationer 3,25 procent, kommenterar Cocozza.

Kommunledningen är inne på liknande tankar

– Tack vare placeringarna så överskrider tillgångarna skulderna ganska ordentligt nu. Då kan det vara bra att ta upp en diskussion om vi ska minska risken ytterligare genom att använda en del av tillgångarna för att betala av en del av skulderna, säger Niklas Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!