Kommunen svarar: "Barnpoolen är en permanent lösning"

Inför sommaren 2025 byggs en permanent barnpool och vattenlek. Dessa kommer att vara en del av den nya helhetslösningen för området, skriver Ulf Johansson Lorin, verksamhetsstrateg och Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef.

Det är förståeligt att förbipasserande undrar vad som sker nedanför slänten. I arbetet med både utformning och anläggning är det flera processer som behöver samordnas och tar tid, skriver Ulf Johansson Lorin, verksamhetsstrateg och Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef. Illustrationen är en visionsbild för det nya barnområdet intill Tinns utebassäng.

Det är förståeligt att förbipasserande undrar vad som sker nedanför slänten. I arbetet med både utformning och anläggning är det flera processer som behöver samordnas och tar tid, skriver Ulf Johansson Lorin, verksamhetsstrateg och Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef. Illustrationen är en visionsbild för det nya barnområdet intill Tinns utebassäng.

Foto: Winell & Jern Arkitekter AB/Dennis Petersson/Jens Bollius

Insändare2024-09-24 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Nya planer för Tinnis – vad kostar detta elände?" (18/9):

Diskussionen om Tinnis utformning har pågått under lång tid. Det är en viktig och central del, inte bara för Linköpingsborna som ivrigt väntar på färdigställande, utan också för Linköping som stad. 

När badsjön tömdes på vatten under 2019 var det för att möjliggöra byggnationen av nya simhallen. Redan tidigare var planeringen för framtidens Tinnis igång. Efter att flera utredningar gjorts och olika alternativ på hur Tinnis skulle se ut presenterats, togs ett beslut i vintras om att Tinnerbäcksbadet, eller Tinnis som det också kallas, ska byggas om och moderniseras. När området är klart kommer det att erbjuda: 

* En förnyad badsjö byggd efter dagens reningskrav.

* En 50-metersbassäng, en mindre bassäng för barn och vattenlek.

* Mellan den framtida badsjön och simhallen anläggs en park som Tinnerbäcken rinner genom.

* Tinnerbäcken kommer att gå under Hamngatan i kulvert.

* I projektet ingår också området söder om sporthallen som kommer att bli en park. 

Om alla processer går som planerat beräknas det nya badet i sin helhet kunna öppna 2030.

undefined
Eftersom Tinnis är ett utomhusbad krävs till exempel särskilda tillstånd kring vattendomar, skriver Ulf Johansson Lorin, verksamhetsstrateg och Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef.

I insändaren frågar du varför det tar så lång tid. Det är förståeligt att förbipasserande undrar vad som sker nedanför slänten. I arbetet med både utformning och anläggning är det flera processer som behöver samordnas och tar tid. Eftersom Tinnis är ett utomhusbad krävs till exempel särskilda tillstånd kring vattendomar. 

När området är klart kommer det att vara en plats för alla Linköpingsbor att upptäcka och uppleva under sommaren. Fram tills dess ska badet kunna hålla öppet under sommarsäsongen och vara ett användbart område under större delen av byggtiden. De temporära lösningar som byggdes inför sommaren 2024 omfattade lek och rekreationsmiljöer, bland annat beachvolleybollplaner. Inför sommaren 2025 byggs en permanent barnpool och vattenlek. Dessa kommer att vara en del av den nya helhetslösningen för området.

Under hösten ska kultur- och fritidsnämnden besluta om ett funktionsprogram som beskriver vilka behov och funktioner ett byggnadsprojekt ska uppfylla. Funktionsprogrammet för sommaren 2025 och 2026 gäller utformning av barn- och familjedelen på Tinnis som öppnar nästa sommar. 50-metersbassängen håller i vanlig ordning öppet under sommaren.

När arbetet är klart kommer Tinnerbäcksbadet vara en sammanhållen anläggning med bad och vattenlek både inom- och utomhus. Vi kommer att ha en unik anläggning för Linköpingsborna som även blir ett nytt besöksmål.