Klaras rektor: "Vi tar tydligt avstånd från nollningsaktiviteter"

Vi har genom brev till vårdnadshavarna informerat att vi som skola tar avstånd från all form av välkomstaktiviteter som arrangeras av elever utanför skolan, skriver Magdalena Hammar, rektor Klara Teoretiska Gymnasium.

Att vi på Klara Teoretiska har släppt nollningen fri är helt fel, skriver Magdalena Hammar, rektor Klara Teoretiska Gymnasium.

Att vi på Klara Teoretiska har släppt nollningen fri är helt fel, skriver Magdalena Hammar, rektor Klara Teoretiska Gymnasium.

Foto: JonPix Photography/Jonathan Posluk/Privat

Insändare2024-08-20 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Friskolorna har släppt nollningen fri – unga tjejer misshandlas" (20/8):

Att vi på Klara Teoretiska har ”släppt nollningen fri” är som ”Före detta nollningsansvarig” påstår i sin insändare helt fel. Som rektor för Klara Teoretiska och tidigare rektor för en av Linköpings kommunala gymnasieskolor är jag väl medveten om utmaningarna kring den så kallade nollning, detta är något alla gymnasieskolor i stan delar oavsett om de är kommunala eller fristående. 

I dagsläget arrangerar tre av sju kommunala gymnasieskolor nollningsaktiviteter, eller som vi föredrar att benämna det “välkomstaktiviteter”, inom skolans regi, men under kvällstid och utanför skolans område. Fyra kommunala gymnasieskolor tar, precis som vi på Klara Teoretiska, tydligt avstånd från alla välkomstaktiviteter, och definitivt all form av så kallad “nollning”, under kvällstid. 

Vi har genom brev till vårdnadshavarna årskurs 1 informerat att vi som skola tar avstånd från all form av välkomstaktiviteter som arrangeras av elever utanför skolan och utan skolans personal närvarande. Vi uppmanar även våra elever att inte delta i dessa aktiviteter. Vi är i ständig dialog med våra faddrar om skolans inställning till välkomstaktiviteter som arrangeras utanför skoltid. Vi utbildar även våra faddrar i lagar och regler kring alkohol, droger och trakasserier och vår skola samarbetar med både polis, socialtjänst och kommunen för att förebygga aktiviteter som kan leda till trakasserier.

Klara Teoretiska tar tydligt avstånd från alla så kallade nollningsaktiviteter utanför skoltid. I stället har vi välkomstaktiviteter för våra nya elever på skoltid tillsammans med faddrar och personal. Allt för att välkomna de nya studenterna till gemenskapen på vår skola.