Friskolorna har släppt nollningen fri – unga tjejer misshandlas

Ett ägg som kastas från 20 meter träffar med samma kraft som en sten. Unga far illa och det har mest varit tur att ingen skadats allvarligt, skriver en före detta nollningsansvarig.

De unga i Linköpings kriminella miljö går ner på Hemköp, köper ägg och kastar dem på eleverna som står klassvis på Stora torget. Polisen har inte varit bemannade för att göra något åt det. Kommunens ordningsvakter tittar på, skriver en Linköpingsbo.

De unga i Linköpings kriminella miljö går ner på Hemköp, köper ägg och kastar dem på eleverna som står klassvis på Stora torget. Polisen har inte varit bemannade för att göra något åt det. Kommunens ordningsvakter tittar på, skriver en Linköpingsbo.

Foto: Polisen, Victor Bomgren

Insändare2024-08-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De kommunala skolorna har sett till att introduktionen av nya elever på gymnasieskolorna sker utanför stadskärnan, med reglerade aktiviteter med ett system för att se till att alla elever kommer hem till sina föräldrar efteråt. Kommunen finansierar friskolorna men har inte ansvar för deras verksamhet. 

Friskolorna har släppt nollningen fri. Klasser rör sig runt i stadskärnan insmorda med ägg och mjöl – medan faddrar skriker och hetsar i megafoner. Alla vet att det är ett riktigt dåligt ledarskap och motsatsen till en bra introduktion. 

När det kommer till helgen under nollningsveckan har det varit samma historia under de senaste åren. Friskoleklasser rör sig mellan torgen. De unga i Linköpings kriminella miljö går ner på Hemköp, köper ägg och kastar dem på eleverna som står klassvis på Stora torget. Polisen har inte varit bemannade för att göra något åt det. Kommunens ordningsvakter tittar på.

Ett ägg som kastas från 20 meter träffar med samma kraft som en sten. Unga far illa och det har mest varit tur att ingen skadats allvarligt. Det är inga problem att hitta lagrum för att åtala de som kastar. Det finns uppsåt för flera brottsrubriceringar. Så länge som ingen riskerar påföljd fortsätter det vara en rolig lek.


Jag försöker få perspektiv på frågan. Jag ser de unga tjejerna som står med sin nya klass. Som är nyfiket glada över sina nya vänner. Jag ser de som försöker leda nollningsklasserna, som tror att bara de gör det som de själva gick igenom, så kommer allt bli bra. Jag ser poliserna som hopplöst får stå och se på när ägg flyger och unga tjejer misshandlas. Jag ser framför mig att de kommer hem till barn de kramar om och uppgivet hoppas att de slipper vara med om vad de på jobbet just sett andra utsättas för.

Jag ser dig, Klaras rektor, som lägger ut reklamfilmer om att ni skapar en bättre värld samtidigt som du skulle hamna i arbetsdomstolen om du utsatte dina anställda för vad du tillåter för dina elever. Jag ser dig som är polischef som måste prioritera och inte ensam kan lösa hela problemet. Jag ser er i kommunstyrelsens presidium, som inte kan påverka vad friskolorna gör, men som högsta politiker styr ordningsvakterna och år efter år inte sätter ner foten kring ungas trygghet på stan, under en period som borde vara ett av deras finaste minnen.

Fotnot. Corren har erbjudit lokalpolisområdeschefen i Linköping och ordförande i kommunstyrelsen möjlighet att svara.