Inget parti har skyldighet att prata med andra

Insändare2022-09-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”SD bör få inflytande i proportion till röstunderlaget" (21/9):

Din åsikt att partier som inte ”pratar med” eller vill försöka minska Sverigedemokraternas politiska inflytande inte respekterar valresultatet är en ganska vanlig ståndpunkt bland Sverigedemokrater och dess väljare.

Det är dock ganska förbryllande att man med en sådan ståndpunkt inte respekterar de parlamentariska principer vår demokrati i Sverige bygger på. Inget parti har någon skyldighet att prata med eller att samarbeta med någon om man inte vill. Det är heller ingen rättighet att få samarbeta med någon oavsett hur många mandat man har fått i riksdagen. I teorin kan ett parti få 49,9 procent av rösterna och ändå inte få bilda regering eller få något att säga till om om alla de andra partierna skulle gå ihop. Många små partier kan få större inflytande än ett stort parti. Det är det som är demokrati. Åsikter som dina må vara förbryllande men kanske ändå inte så märkliga med tanke på den parlamentarism SD har som förebild (läs Ungern).

Det är ju trots allt 5 122 000 personer som inte röstat på Sverigedemokraterna och 3 152 000 personer som röstat på partier som klart och tydligt uttalat att de inte vill prata eller samarbeta med SD. Om man röstar på ett parti, oavsett storlek, som ideologiskt och åsiktsmässigt är så extremt att nästan inget etablerat parti vill samarbeta eller prata med en får man acceptera det. Om man vill leva i en demokrati.