Bättre att höja lönerna än att satsa på lokalerna

Hade det inte varit bättre att bygga på ett enklare sätt och använda en del av de pengar som satsats på ”Framtidens US” till att höja lönerna? Då hade vi kanske sluppit tomma bäddar, menar insändarskribenten.

En sjuksköterska berättade i en insändare att endast 300 av 800 sjukhusbäddar/vårdplatser på US kan utnyttjas i dagsläget. Betyder det att 500 rum står tomma, frågar sig insändarskribenten.

En sjuksköterska berättade i en insändare att endast 300 av 800 sjukhusbäddar/vårdplatser på US kan utnyttjas i dagsläget. Betyder det att 500 rum står tomma, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Jasmine Hübinette

Insändare2023-01-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Jag älskar mitt jobb, men jag orkar snart inte" (14/1):

År 2011 påbörjades i Linköping ett byggprojekt som kallas ”Framtidens universitetssjukhus” och som ska pågå till år 2024. Den sista etappen är uppförandet av ett nytt hus för psykiska sjukdomar. Alla nya byggnader har högsta standard med moderna ventilationssystem och energibesparande åtgärder. Enligt regionens hemsida har ”utformningen av lokalerna utgått från patienternas behov och vad som blir bäst för dem. Till exempel byggs alla vårdrum som enkelrum för att öka patienternas integritet och minska risken för smitta”.

Så långt låter allt bra. Ända tills man får höra en sjuksköterska berätta i en insändare att endast 300 av 800 sjukhusbäddar/vårdplatser på US kan utnyttjas i dagsläget. Betyder det att 500 rum står tomma? Sverige ligger enligt internationella jämförelser ändå i botten när det gäller antalet sjukhusbäddar per capita (plats 96). Källa: Indexmundi.com. På US kan man tydligen inte utnyttja ens hälften av sina tillgängliga sängar. Det innebär att Sverige i själva verket finns på plats 144 om situationen skulle vara liknande i hela landet och det är den tydligen. Enligt den nyligen genomförda studien av situationen på landets alla akutsjukhus av Institutet för vård och omsorg (IVO) tycks så vara fallet.

Orsaken till att så många bäddar står tomma är tydligen brist på vårdpersonal. Systrarna vill inte jobba på akutsjukhusen på grund av jämförelsevis låg lön och besvärliga arbetstider. Jag har hört att många föredrar att jobba i kommunerna eller med olika administrativa uppgifter där de har bättre arbetstider och högre lön. En del jobbar deltid eller pensionerar sig så tidigt som möjligt. 

Jag är ingen expert på sjukvård men jag ställer mig denna fråga: Hade det inte varit bättre att bygga på ett enklare sätt och använda en del av de pengar som har satsats på projektet ”Framtidens US” på att höja lönerna och ge bättre utvecklingsmöjligheter till vårdpersonalen? Då hade vi kanske sluppit tomma bäddar och fått mera vård för pengarna. Jag förstår att de tas ur olika kassor, men det är ändå våra gemensamma skattepengar som borde kunna omfördelas.

Anders Wellving

Svar från Region Östergötland: 

Vårdplatsbristen är den fråga som ligger högst på dagordningen och som sjukhusens ledningar arbetar mycket intensivt för att komma tillrätta med.

På Universitetssjukhuset är totalt knappt 400 vårdplatser bemannade i nuläget, vilket är färre än vad som skulle behövas utifrån patienttrycket. Vi arbetar för att successivt kunna öppna fler vårdplatser under våren. 

Det är framför allt inom de akuta medicinska och kirurgiska verksamheterna som det är stor brist på vårdplatser. En huvudorsak till vårdplatsbristen är mycket riktigt att det saknas sjuksköterskor inom främst dygnet-runt-verksamheten. Att höja löner och ersättningar är en av många åtgärder som vidtas, men det handlar också om arbetsmiljö, arbetstider, ledarskap och utvecklingsmöjligheter. 

Hur många fysiska vårdplatser som Universitetssjukhuset i Linköping är byggt för beror på hur man räknar, men utifrån lokalerna rör det sig om cirka 600 platser. Det finns också nationella krav på regionerna att ha en viss överkapacitet vid sjukhusen för att kunna hantera kris- och katastroflägen, exempelvis masskadesituationer, utbrott av smittsamma sjukdomar eller om något sjukhus skulle behöva evakueras. Antalet bemannade vårdplatser är dynamiskt och varierar över tid. Behovet av vårdplatser har genom åren minskat utifrån att vårdtiderna kortats, att fler ingrepp kan göras polikliniskt och att mycket vård i dag kan ges utanför sjukhus. 

Vi måste investera i våra lokaler för att kunna ge en god, säker och effektiv vård som möter de kvalitetskrav som finns. När Framtidens US startade 2010 var lokalerna nedgångna, med bristande vårdhygienisk standard. Målsättningen var att bygga bra och ändamålsenliga lokaler anpassade för att möta sjukvårdens behov för lång tid framåt.

Alla nybyggda rum på US är enkelrum, men vid behov kan två patienter vårdas i de större enkelrummen och i de äldre delarna av sjukhusen finns fortfarande flerbäddsrum. Det står inte en mängd tomma rum på sjukhuset, utan lokalerna används till exempelvis öppenvård, dagvård och evakuering i samband med renovering.

Att snåla och tumma på kvaliteten vid bygget av Framtidens US hade inte varit ett ansvarsfullt sätt att använda skattepengarna och skulle förmodligen innebära fördyringar på längre sikt. 

Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör