Hermansson (S) svarar undersköterskan: "Måste få mer inflytande"

Vi behöver bli bättre på att möta medarbetarnas olika önskemål – samtidigt som omsorgstagarens behov alltid måste stå i centrum, skriver Jonatan Hermansson (S), vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande.

Just nu genomförs ett antal pilotprojekt som ska ge medarbetarna mer inflytande över sin arbetssituation, skriver Jonatan Hermansson (S).

Just nu genomförs ett antal pilotprojekt som ska ge medarbetarna mer inflytande över sin arbetssituation, skriver Jonatan Hermansson (S).

Foto: Arkivbild/Dennis Petersson

Insändare2024-10-16 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Undersköterskan: Vi är totalt överkörda – med omöjliga scheman" (14/10):

Jag känner igen det du beskriver från möten med medarbetare när jag är ute och går med arbetspass i äldreomsorgen. Svårigheter att få ihop livspussel och arbete. Hur tufft det på många håll är att få tag på vikarier och kollegor som därför tvingas täcka för varandra.

Det går förstås inte att komma ifrån att vården och omsorgen måste vara bemannad dygnet runt, årets alla dagar. Arbete på obekväma tider kommer vi därför aldrig ifrån. Men vi behöver bli bättre på att möta medarbetarnas olika önskemål – samtidigt som omsorgstagarens behov alltid måste stå i centrum. 

Just nu genomförs ett antal pilotprojekt som ska ge medarbetarna mer inflytande över sin arbetssituation. Ett av dem handlar till exempel om att låta medarbetarna lägga sina egna scheman. Det förutsätter förstås ett givande och tagande kollegor emellan. För vissa passar det bra att jobba kvällar och helger. Andra, som kanske har småbarn, vill så långt det är möjligt arbeta dagtid på vardagar.

Att ge medarbetarna mer inflytande över sina scheman, tillsammans med utfasning av delade turer och fortsatta satsningar på att höja lönerna är några av de saker som jag tror är avgörande för att vi ska klara av att rekrytera och behålla de olika yrkesgrupper som bär upp äldreomsorgen.