Svar på nyhetsartikeln "Nu är det förbjudet att slänga kläder i soppåsen" (7/1):
Sedan den 1 januari är det förbjudet att kasta textilier i soporna. Var ska man slänga dem då?
I Linköping måste man ta sig till en återvinningscentral som finns i Gärstad, Malmen och Ullstämma. Hur gör man om man inte har en bil? Förväntas man ta bussen eller cykeln till återvinningscentralen? Om man har bil, ska man då åka med några trasiga strumpor eller byxor? Vad blir klimatpåverkan av det? Min prognos är att den nya förordningen inte kommer att få någon effekt alls, tyvärr.
Mycket av överkonsumtionen av kläder sker av våra barn och ungdomar (dock inte allt). Genom influensers och mode drivs de att konsumera betydligt mer än de behöver. Ytterligheter som ultra fast fashion driver på den negativa utvecklingen. Det finns stora problem med tillverkning i Asien, transporter till konsumenterna i exempelvis Sverige. Dessutom finns det mycket stora problem med returer av kläder som inte passar. Vem har inte sett bilder på stränder i Afrika och Asien, fyllda med returnerade kläder till postorderbolag och andra? Detta ger katastrofal miljöpåverkan!
Varför tar inte EU tag i det riktiga problemet, det vill säga konsumtionen? Det finns en långsiktig strategi, men detta steg på vägen urholkar bara förtroendet.
Våra barn ska leva längre än vi föräldrar på denna planet. De borde därför vara mer intresserade av hållbara klädtrender ur miljösynpunkt. Visst finns det trender att köpa med second hand eller på till exempel Tradera. Men, hur kan vi få våra barn och ungdomar att konsumera färre kläder? Hur kan vi själva bli bättre förebilder?