Föräldrar skickar fel signaler till sina barn

Det är ditt ansvar som förälder att se till att ditt barn kör fordon som inte bryter mot svensk trafiklag, menar insändarskribenten.
Det är ditt ansvar som förälder att se till att ditt barn kör fordon som inte bryter mot svensk trafiklag, menar insändarskribenten.

När vuxna människor uttrycker att vissa lagar är mindre viktiga så skickar det signaler till dagens unga att de kan förbise eller till och med ignorera de lagar som de upplever inte passar dem, menar insändarskribenten.

Insändare 6 maj 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Stoppa knarket – inte 15-åringar i A-traktorer" (3/5):

I Åtvidaberg har dagens ungdom fått utstå mycket kritik och oro från vuxenvärlden under den senaste tiden. Narkotikamissbruk och A-traktorer har varit stora samtalsämnen i Åtvidaberg, och kritik har, med rätta, riktats mot vuxenvärlden i form av skola och polis. 

När jag läser debattinlägget från "EPA-förälder" blir jag dock bekymrad. Föräldern som har skrivit debattartikeln uttrycker en stor oförståelse för hur polisen arbetar inom olika delar av brottsbekämpning i samhället, exempelvis trafiksäkerhet, förebyggande arbete, kontaktskapande mot unga människor eller direkt ingripande åtgärder. Föräldern visar även en farlig och arrogant inställning mot de lagar och regler som det svenska samhället är byggt på. När vuxna människor uttrycker att vissa lagar är mindre viktiga så skickar det signaler till dagens unga att de kan förbise eller till och med ignorera de lagar som de upplever inte passar dem.

Det är ditt ansvar som förälder att se till att ditt barn kör fordon som inte bryter mot svensk trafiklag. Det är inte polisens fel att ditt barn har fått böter för att ha kört fordon med tonade framrutor.

Om vi vuxna vågar se oss oftare i spegeln och fråga oss själva "Vad gör jag för att mitt barn ska ha så goda möjligheter som möjligt att bli en mogen och ansvarstagande individ?", skulle samhället bli en betydligt bättre plats. Ditt barn förtjänade sina böter, för ditt barn gjorde fel. 

Gör våra unga en tjänst och ta ansvar genom att vara tydlig med dem om hur samhället är uppbyggt och vilka spelregler vi alla måste följa. Var också tydlig med hur vi i civiliserade samhällen ändrar på regler i stället för att uppmuntra dem att bryta mot dem.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa