Svar pÄ "Varför misstror regionen lÀnets bönder?" (19/2):
Tack Staffan Danielsson, för en mycket bra insÀndare. Det Àr förvÄnansvÀrt att föresprÄkarna för ekomat sÀllan hÀnvisar till forskning, som visar att ekologisk odling Àr miljövÀnligare Àn konventionell odling (oekologisk).
Man vet enligt stora studier, ICROFF och en studie vid Lunds universitet att det inte finns nÄgra entydiga bevis för att ekomat Àr hÀlsosammare Àn oekologisk, gjord pÄ konventionellt odlade livsmedel. Vidare visade studierna att per kilo producerat livsmedel gav den ekologiska odlingen större negativ klimatpÄverkan Àn den oekologiska odlingen. Studien vid Lunds universitet visade att den konventionella odlingen gav mindre klimatpÄverkan Àn den ekologiska, nÀr det gÀller utslÀpp av vÀxthusgaser och kvÀve.
Det var bara nÀr det gÀllde biologisk mÄngfald som den ekologiska odlingen var bÀttre Àn den konventionella odlingen. Detta lÀr bero pÄ att det Àr mer ogrÀs i den ekologiska odlingen Àn i den konventionella. Man behöver inte odla ogrÀs, för att fÄ större biologisk mÄngfald. Det förekommer att man sÄr för omrÄdet lÀmpliga fröer i vÀgdiken och pÄ vÀgrenar samt pÄ icke odlingsbara arealer, vilket ökar den biologiska mÄngfalden. Vidare kan man restaurera och anlÀgga nya vÄtmarker för ökad biologisk mÄngfald.
Det Àr fel att tron "ekologisk odling Àr bra för miljön", ska fÄ styra, sÄ att man ÄlÀgger kommuner och regioner att servera ekomat, som Àr dyrare och ger större negativ klimatpÄverkan Àn den oekologiska. Miljöarbetet mÄste utgÄ frÄn forskningen.
Slopa ekomaten i kommuner och regioner och ersÀtt den med nÀrodlade och konventionellt odlade livsmedel.