Efter skjutningen: "Sätt in lokala ordningspoliser – nu"

Om staten – och polisfacket – propsar på att ha våldsmonopol och ansvar för ordning och reda, men saknar förmåga, så är det i stället de kriminella klanerna/gängen som tillåts att ta över lokalt, skriver en Linköpingsbo.

Lokal ordningspolis är nödvändig. Medborgargarden och gated communities bör inte få vara alternativet, skriver en Linköpingsbo.

Lokal ordningspolis är nödvändig. Medborgargarden och gated communities bör inte få vara alternativet, skriver en Linköpingsbo.

Foto: Jesper Friman

Insändare2024-08-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Boende i Berga: "Jag skäms – politiker, stå upp för oss" (19/8):

Ännu en viktig insändare. Sätter ljuset på konsekvenserna av statens politiska oförmåga under decennier att vidta elementära åtgärder för att uppfylla samhällskontraktet. 

Tillåt lokala/kommunala ordningspoliser. Nu. 

Kommunala ordningsvakter är helt otillräckliga. Lokal ordningspolis är nödvändig, det vill säga kommunala ”ordningsvakter” med polisiär befogenhet och statlig finansiering med tydligt tjänstemannaansvar. Detsamma krävs i glesbygd där närvaro i dag helt saknas av poliser med lokalkännedom om invånarna på individnivå och deras ”problem” – kännedom om alla; laglydiga likväl som andra. För stöd och brottsförebyggande arbete. En polisbil längs Söderleden då och då är inte tillräcklig.

Om staten – och polisfacket – propsar på att ha våldsmonopol och ansvar för ordning och reda, men saknar förmåga, så är det i stället de kriminella klanerna/gängen som tillåts att ta över lokalt.

En kriminell klan blir inte goda medborgare enkom med saft och bullar. Terrorvälde av lokala gangsters botas inte enkom med fri skolgång. Kameror är bra, men inte i sig brottsförebyggande. 

Inse att Sverige redan har en av världens bästa skolor, mest generösa välfärd med lika möjligheter och lika rätt för alla och därtill är ett av världens strukturellt minst rasistiska länder. Det är Sverige. Redan. 

Det är ordning och rättsstatens närvaro som i stället saknas. Och den frånvaron hotar demokrati och individernas frihet och rättigheter, det vill säga är samhällshotande.

Jag delar insändarens åsikt: Gör något. Nu. Medborgargarden och gated communities bör inte få vara alternativet.