Efter skandalen på US: "Kräv drogtest av läkare – nu"

Yrkeschaufförer använder alkolås för att säkerställa att de inte kör påverkade. På samma sätt bör vi ha system på plats för att garantera att läkare som opererar är nyktra och drogfria, skriver en läsare.

Vi måste ha nolltolerans för droger och alkohol på arbetsplatser där liv står på spel, menar insändarskribenten.

Vi måste ha nolltolerans för droger och alkohol på arbetsplatser där liv står på spel, menar insändarskribenten.

Foto: Corren arkiv/NT arkiv

Insändare2024-09-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Ny skandal på US – kirurgen borrade på fel ställe i Annelies ryggrad" (17/9): 

Fallet med Annelie, där en kirurg i Linköping misstänktes vara påverkad under en operation, visar tydligt hur illa det kan gå när vi saknar kontroller. Trots varningar fick han fortsätta operera, med förödande konsekvenser. Sådant får aldrig hända igen.

Läkare, vårdpersonal, poliser och politiker har ett enormt ansvar för våra liv och vår säkerhet. Vi måste kunna lita på att de är nyktra och fokuserade när de utför sina uppgifter. Därför kräver vi nu drogtester för dessa yrkesgrupper – inte bara vid misstanke, utan som en självklar del av deras ansvar att skydda oss alla.

Varje gång någon använder droger bidrar de direkt till att göda den organiserade brottsligheten. Kriminella nätverk finansieras av droghandeln och sprider våld och otrygghet i vårt samhälle. Vi kan inte ignorera att personer i ansvarsfulla yrken kan påverkas av detta. Vi måste ha nolltolerans för droger och alkohol på arbetsplatser där liv står på spel – nolltolerans innebär att varje misstanke om påverkan ska leda till omedelbar testning och åtgärder.

Yrkeschaufförer använder alkolås för att säkerställa att de inte kör påverkade. På samma sätt bör vi ha system på plats för att garantera att läkare som opererar, poliser som skyddar oss, och politiker som fattar avgörande beslut är nyktra och drogfria. Detta kan ske genom regelbundna eller slumpmässiga drogtester, liknande de system som redan finns i transportsektorn. Det handlar inte om att misstänkliggöra, utan om att säkra tryggheten för oss alla. Vi kräver att sådana kontroller införs – för samhällets bästa.

Ska vi verkligen vänta på ännu en tragedi innan vi agerar?