Efter beskedet om S:t Lars: Vilka elever är värda att satsa på?

För mig innebär en analys att underlag inhämtas från personal på BUP, elevhälsan och mottagningsgruppen. Det har inte skett. Inte heller har risken för fler hemmasittare tagits med, skriver en förälder.

Föräldrar och elever berättar om att behovet av BUP och elevhälsan har minskat. Tidigare hemmasittare går nu till skolan, skriver en förälder.

Föräldrar och elever berättar om att behovet av BUP och elevhälsan har minskat. Tidigare hemmasittare går nu till skolan, skriver en förälder.

Foto: Johannes Tångeberg/Annelie Boström

Insändare2024-09-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På S:t Lars finns en större andel elever med psykiatrisk problematik eller NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Många av de här ungdomarna klarar helt enkelt inte att gå på en stor skola. I elevenkäten ”Om mig” skattar eleverna på S:t Lars sin trivsel mycket högt. Föräldrar och elever berättar om att behovet av BUP och elevhälsan har minskat. Tidigare hemmasittare går nu till skolan. Kommunens ”Mottagningsgrupp för introduktionsprogram” placerar elever som inte fått godkänt betyg i grundskolan på S:t Lars med fina resultat.

Vid övertagandet av S:t Lars gymnasium 2020 ville kommunen komplettera sitt utbud med en liten skola. Beslutet har inte ändrats. Vid det senaste nämndemötet i juni skulle S:t Lars fortsätta som gymnasium. På nästa möte 25/9 ska man plötsligt besluta om nedläggning av den enda lilla skolan.

De estetiska programmen bild- och form och musik har haft fler sökande än maxantalet för vad lokalerna tillåter. Men tyvärr inte nog för att starta en till klass, som skulle räcka för en budget i balans. Vad har gjorts för att öka antalet sökande? Ingenting. Med det menar jag ingenting utöver det som görs för övriga redan väletablerade gymnasieskolor.


Bildningsnämndens ordförande Linnea Jägestedt (M) skrev i en debattartikel (13/9): ”Både förvaltningen och skolledningen har därefter kämpat med att öka antalet sökande till estetprogrammet, så att det skulle bli ekonomiskt hållbart …” Men Folkungaskolans samt S:t Lars områdeschef Christer Helmersson kan på ett föräldramöte 17/9 inte uppge någon specifik åtgärd som satts in. Däremot kan en närvarande förälder som arbetat för kommunen berätta om extra resurser och öronmärkta pengar som gått till lanseringen av ett nytt idrottsgymnasium 2023.

Det krävs en risk- och konsekvensanalys innan en skola läggs ner. På mötet sa avdelningschefen på utbildningsförvaltningen Emil Friberg att en analys hade påbörjats och ska skickas ut dagen efter, den 18:e. Mentorer på S:t Lars har vid ett tillfälle samlat in åsikter från elever. För mig innebär en analys att underlag inhämtas från personal på BUP, elevhälsan och mottagningsgruppen. Det har inte skett. Inte heller har risken för fler hemmasittare tagits med.

Vad är våra ungdomars framtid värd? Det är en fråga som återkommer i mina tankar. Skolbudgeten i kommunen går med vinst. Vilka elever anser nämnden är värda att satsa på?