Vi ska värna kulturens frihet från politisk styrning

Vi hade personligen inte bokat drogliberala artister om vi drivit en egen festivalverksamhet, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Bonfire drivs av en fristående aktör och inte av Linköpings kommun, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Bonfire drivs av en fristående aktör och inte av Linköpings kommun, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Foto: Jesper Friman/Jasmine Hübinette/Jan Novotny

Insändare2024-09-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Kritik mot att bandet spelade på Bonfire: Mycket olämpligt" (10/9):

Från politikens håll går vi aldrig in och “godkänner” eller granskar innehållet i olika kulturformer som utövas i Linköping. Vi tycker detta är en viktig princip eftersom vi ska värna kulturens frihet från politisk styrning. Av den anledningen var vi inte delaktiga i planeringen av Bonfire-festivalen eller vilka artister som bokades. 

Bonfire drivs dessutom av en fristående aktör, och inte av Linköpings kommun. Det vi gjort från kommunens sida är att stödja festivalen ekonomiskt eftersom vi tycker det är en bra idé att främja musikfestivaler som riktar sig till ungdomar.

Vi hade personligen inte bokat drogliberala artister om vi drivit en egen festivalverksamhet, och från kommunens håll har vi ett omfattande arbete mot droganvändning bland unga, både via vår egen verksamhet och genom samarbeten med polisen.

Vi vill också tydliggöra att det inte sker några nedskärningar inom fritidsverksamheten i Linköpings kommun. Vi behåller vår höga bemanning på fritidsgårdarna inom Ung Puls-verksamheten, men har blivit tvungna att lägga mer fokus i Berga och Skäggetorp för att garantera säkerheten för våra anställda och unga. 

Vi har inte heller skurit ner de ekonomiska medlen till skolan. Under skolloven anordnar kommunen flera kostnadsfria aktiviteter för att våra barn och unga ska ha något meningsfullt att ägna sig åt.