Kritik mot att bandet spelade på Bonfire: "Mycket olämpligt"

Jag är starkt kritisk till att man väljer att boka ett mycket drogliberalt band att spela på festivalen klockan 18.20 fredag kväll, då de flesta besökarna var de allra yngsta i målgruppen, skriver en ungdomsledare.

Musik är musik och ska givetvis få spelas i alla former, men det är just målgruppen och tidpunkten jag ser som mycket olämplig, menar insändarskribenten.

Musik är musik och ska givetvis få spelas i alla former, men det är just målgruppen och tidpunkten jag ser som mycket olämplig, menar insändarskribenten.

Foto: Jesper Friman

Insändare2024-09-10 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Klart: Bonfire festival kommer tillbaka nästa år" (7/9):

Jag arbetar på en av Linköpings högstadieskolor med cirka 550 elever i åldern 13–16 år. Vi arbetar dagligen med värdegrund och kämpar med att ge våra fantastiska ungdomar en bra och frisk syn på hur man ska vara som tonåring och ung vuxen.

I Corren läser jag innan festivalens start, om att våra politiker är väldigt stolta över att de valt att spendera 1 miljon på att få en musikfestival till Linköping som är särskilt riktad till ungdomar i åldern 13–25. Det i sig är en otroligt bra idé med tanke på att åldersgruppen drabbats hårt av nedskärningar både i skolan och på fritidsgårdar. Jag var själv på plats under fredagen mellan klockan 15 och 01, då jag valde att volontärarbeta på festivalen just för att jag älskar att arbeta med ungdomar.

Jag är dock starkt kritisk till att man väljer att boka ett mycket drogliberalt band (ODZ, reds. anm) att spela på festivalen klockan 18.20 fredag kväll, då de flesta besökarna var de allra yngsta i målgruppen. Musik är musik och ska givetvis få spelas i alla former, men det är just målgruppen och tidpunkten jag ser som mycket olämplig.

Var ni politiker på plats och hörde texterna från detta band? Är det detta vi vill att ungdomarna ska få dansa och ha roligt till? Ska vi använda skattepengar till att motarbeta det brottsförebyggande arbete vi kämpar med varje dag, inom skolan, i föreningar och i samhället i stort? Det är mycket beklämmande och en skam för politikerna som uttalar sig i Corren och rosar denna festival. Ungdomar är vår framtid och vi behöver hjälpas åt inom kommunen.

När musiken tystnat och rampljuset slocknar så arbetar vi vidare, finns där, skrattar, lyssnar och stöttar varje dag.

Fotnot. Corren har erbjudit Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) möjlighet att svara.