"Vi jobbar hårt för att stävja gängkriminaliteten"

Det är bedrövligt att situationen har gått så långt som du beskriver och vi kommer göra allt vi kan för att vända utvecklingen, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Det är viktigt för oss att markera varje gång det sker en skjutning eller sprängning, men vi behöver också finnas på plats efter att kamerorna slocknat, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Det är viktigt för oss att markera varje gång det sker en skjutning eller sprängning, men vi behöver också finnas på plats efter att kamerorna slocknat, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Foto: Jan Novotny/Agnes Ganestål

Insändare2024-08-20 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Boende i Berga: "Jag skäms – politiker, stå upp för oss" (19/8):

Vi delar ilskan och frustrationen över våldsbrotten som sker i det offentliga och som förstör för vanliga människor. Vi håller med om att den politiska ledningen behöver röra sig i hela kommunen, vilket vi också gör. Vi är ofta i Berga och andra stadsdelar, vi nattvandrar, träffar lokala företagare, knackar dörr och deltar i olika lokala evenemang, nu senast Skäggetorpsfestivalen.

De allra flesta politiker i Linköpings kommun ägnar sig åt politik på deltid eller på fritiden. På kommunnivå har de flesta vanliga arbeten och rör sig i våra stadsdelar precis som alla andra Linköpingsbor.

Att vi från den politiska ledningen inte var på plats efter skjutningen i Berga beror på att vi befann oss i Malmö den dagen, annars hade vi självklart kommit. Det är viktigt för oss att markera varje gång det sker en skjutning eller sprängning, men vi behöver också finnas på plats efter att kamerorna slocknat.

Vi jobbar hårt för att stävja gängkriminaliteten i Linköping, både med hårda och förebyggande åtgärder. Vi har installerat 15 övervakningskameror i olika delar av kommunen, och snart börjar arbetet med att installera fler. Vi har anlitat kommunala ordningsvakter som finns i olika stadsdelar och vi arbetar mot välfärdsbrottslighet på ett sätt som vi aldrig gjort tidigare som kommun.

Vi har ett särskilt program för unga som riskerar att falla in i kriminalitet och vi flyttar ut socialtjänsten till fler stadsdelar för att komma närmare familjer i riskzonen. Det är viktigt att samhället finns fysiskt på plats.

Med det sagt vet vi att det inte är tillräckligt för att mota tillbaka den organiserade brottsligheten. Vi behöver fler poliser ute i våra stadsdelar, gärna med lokala polisstationer. Detta är en fråga som vi driver nationellt, både gentemot mot våra egna partier samt mot Polismyndigheten.

Det är bedrövligt att situationen har gått så långt som du beskriver och vi kommer göra allt vi kan för att vända utvecklingen.