Digital utdelning hade varit mer innovativt

Varför utnyttjades i stället inte digitala kommunikationsmedel – som en del av innovationskraften, frågar sig insändarskribenten.

iCapital Awards konferens och prisutdelningen skedde helt analogt, skriver Louise Felldin, näringslivsdirektör.

iCapital Awards konferens och prisutdelningen skedde helt analogt, skriver Louise Felldin, näringslivsdirektör.

Foto: Arkiv/Pressbild/bildmontage

Insändare2023-12-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Därför prisas Linköping som Europas mest innovativa" (28/11):

Läser att Linköping har, som första svenska stad, utsetts av EU-kommissionen till Europas mest innovativa – och prisas med nära sex miljoner kronor.

Beskedet kommer från näringslivsdirektören Louise Felldin från ett hotell i franska Marsielle. Med sig har hon även borgmästaren Mikael Sanfridson (S), näringslivsutvecklaren Katrin Englund och utvecklingsstrategen Malin Ljung. 

Kommunen framhåller betydelsen av innovationskraft för att lösa utmaningar inom klimatet och nya transportmedel.

Det framgår inte varför så många, till vilken kostnad och hur kommunföreträdarna reste till Marsielle. En försiktig gissning – med flyg kanske? Snabbt och bekvämt, men knappast bra för klimatet som deltagarna påstår sig värna om.

Varför utnyttjades i stället inte digitala kommunikationsmedel – som en del av innovationskraften? 

Krister Hagsten 

Svar från Linköpings kommun:

Linköpings kommun har tydliga och ambitiösa klimatmål och många av våra möten sker i dag digitalt, inte minst EU-möten. iCapital Awards konferens och mottagning av finalist-städerna, liksom prisutdelningen, skedde helt analogt. Det fanns ingen möjlighet att delta digitalt. För att kunna ta emot priset från EU-kommissionen krävdes därmed fysisk närvaro och därför var också alla sex finaliststäder på plats i Marseille med var sin delegation. Att prisutdelningen skedde just i Marseille berodde på att de var vinnare 2022. 

Louise Felldin, näringslivsdirektör Linköpings kommun