På andra sidan av en något svajig telefonlinje har kommunens näringslivsdirektör Louise Felldin slagit sig ned på ett hotell i franska Marsielle. Kvällen innan har hon, tillsammans med bland andra borgmästaren Mikael Sanfridson (S), näringslivsutvecklaren Katrin Englund och utvecklingsstrategen Malin Ljung, tagit emot förstapriset i tävlingen Icapital Awards. Här utser EU-kommissionen, en gång om året, Europas mest innovativa stad. Linköping vann kategorin där städer, med upp till 249 999 invånare, får delta. Sammanlagt inkom tolv ansökningar.
Exakt vad är det som Linköping prisas för?
– Anledningen till att det här priset delas ut är för att EU-kommissionen vill lyfta goda exempel på städer som på olika sätt använder innovationskraft för att lösa utmaningarna som alla världens städer står inför. En åldrande befolkning, klimatet, nya transportmedel och byggandet i framtiden till exempel. Exakt det har vi adresserat i vår ansökan, säger Louise Felldin.
Men vad är det för konkreta åtgärder som syftas till i det här priset?
– En konkret åtgärd är Linköpingsinitiativet – där vi har tagit fram ett klimatkontrakt med de 18 största energikonsumerande bolagen i vår kommun och där alla åtar sig minst två utmaningsområden för att få ned sina utsläpp. Vi kan samtidigt visa att vi har sänkt koldioxidutsläppen med 35 procent per invånare sedan 2009.
Här är ytterligare några konkreta åtgärder som lyfts i ansökan:
- Byggnationen och utvecklingen av Vallastaden.
- Initiativet Startup Time som sedan 2021 är en satsning för att fler utlandsfödda ska kunna starta livskraftiga företag.
- Initiativet Linkstep där arbetslösa Linköpingsbor i åldrarna 20 till 60 år får hjälp att hitta en sysselsättning. De arbetslösas kompetens matchas bland annat mot näringslivets behov.
- En testbädd för trygghetsskapande teknologier som påbörjades i början av 2023.
- Projektet "Tryggt och enkelt hemma" som syftar till att äldre ska kunna bo hemma längre med hjälp av digitala lösningar.
Vad tror du är den stora faktorn till vinsten?
– Jag frågade juryns ordförande och hon svarade att det var det samlade greppet av våra utmaningar – att vi jobbade brett för en hållbar stad. Men i Linköping har vi förmånen att ha ett väldigt innovativt näringsliv – och så får vi inte glömma vårt universitet, säger Louise Felldin.
Vad betyder det här priset?
– Jättemycket. Vi har haft en lång ansökningsprocess som har skapat en stolthet internt. Externt är det jätteviktigt. Om vi blir kända som en av Europas mest innovativa städer kommer människor och bolag vilja vara här. När vi pratar med kollegor från Helsingborg, som kom tvåa för några år sedan, säger de att det gav ett positivt ljus på staden som de var överrumplade över.
Vad ska prispengarna användas till?
– Till att börja med ska vi anordna en konferens om det innovativa Linköping där vi förhoppningsvis kan bjuda in europeiska aktörer. Men det mesta kommer vi använda för att boosta och uppmuntra innovation. Det återstår att ta beslut om exakt hur pengarna ska fördelas.
Har ansökan kostat pengar att ta fram?
– Vi har lagt ned väldigt mycket arbetstid, men vi har inte tagit in någon extern hjälp.
Hur ska priset firas?
– Vi har nu på morgonen skickat ut information till hela kommunorganisationen om att vi firar med tårta i stadshuset på fredag. Det är klart vi ska fira.