Det måste till en förbättring för idrottslivet

Insändarskribenten tycker att idrottspolitiken behöver förändras.

Insändarskribenten tycker att idrottspolitiken behöver förändras.

Foto: Erik Winell

Insändare2022-07-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Liberalerna gläds efter SM-veckan till Johan Thorén.

I början av juli skrev jag två inlägg på Faceboo – Bra Jobbat Linköping om SM-veckan– som nådde 20 000 läsare. Det andra – Grattis Norrköping – om utmärkelsen till Sveriges idrottsstad – annonserades till 1 100 användare.

Thoréns påstående att jag ”svartmålar” i anslutning till SM-veckan är osant och saknar grund, siffrorna ovan talar sitt tydliga språk. Linköpingsborna vet mycket väl att jag var positiv till SM-veckans genomförande. Inlägget fick många gillanden och många positiva kommentarer. Lika grundlösa är påståenden om att det finns faktorer som begränsar utrymmet för fler företag att sponsra idrottsföreningar. Alla som är aktiva inom idrotten vet att detta är osant. Det finns plats för många fler företag att engagera sig och sponsra idrottsföreningar. 

Jag har i flera sammanhang framfört saklig och relevant kritik mot den politik som förts i Linköping vad gäller föreningsliv och idrott. Det har under lång tid funnits ett behov av fler idrottshallar och upprustning av anläggningar. Detta har försummats under den gångna mandatperioden. Det har inte funnits en stark politisk vilja. Det har inte funnits förmåga att styra och samordna på central nivå i syfte att få till stånd en förbättring. Det vi sett är en rad av strulande med planeringen av olika hallprojekt. 

Linköpingslistan vill se en ökad politisk styrning i syfte att nå mål som gynnar det allmänna bästa, revirtänkande på olika håll i kommunen får ge vika. I vår budget 2022 hade vi en ökning med 20 miljoner årligen för att underlätta ekonomiskt för idrottsföreningar. Budgeten var fullt finansierad. Vi driver helt enkelt en annan ekonomisk politik än L och övriga i alliansen. En politik som ger linköpingsborna större ekonomiskt svängrum, som samlar mindre i redan fulla lador och som ger mer tillbaka i form av nyttor till skattebetalarna.

Avslutningsvis, i några dunkla meningar ifrågasätter Thorén mitt engagemang som tidigare ordförande i LHC och LFC. Det är åratal sedan jag lämnade den posten men hjärtat för dessa föreningar är lika stort nu som då. Jag tror på engagemang och utan detta finns inget föreningsliv. Själv har jag valt att engagera mig i att utveckla parasporten i Linköping. Alla ideellt arbetande föreningsmänniskor är våra hjältar och kommunens roll när det gäller föreningslivet är att underlätta och förenkla.