Liberalerna gläds efter SM-veckan

SM-veckan har nyligen avslutats i Linköping. En idrotts- och folkfest för Linköpingsbor, aktiva och besökare i strålande sol hyllad av många – en milstolpe i utvecklingen av vår fina stad som idrott-, evenemang- och sommarstad. Ett stort tack till alla som bidragit till att det blev en sådan framgång!

Liberalerna är stolta över de insatser som görs för idrotten i Linköping.

Liberalerna är stolta över de insatser som görs för idrotten i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2022-07-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under SM-veckan utser SVT, genom en jury, ”Sveriges bästa idrottsstad” baserad på idrottsliga prestationer i form av bland annat antal SM-guld och mästerskapsmedaljer. Det omfattar inte faktorer som påverkar om en stad är en välmående idrottskommun som till exempel föreningsstöd och jämställdhet. I tider då många borde tackas och vi ska vara stolta i Linköping, väljer Linköpingslistans ordförande Christer Mård att gå ut i ett sponsrat inlägg på sociala medier och gratulera Norrköping till förstaplaceringen som ”Sveriges bästa Idrottsstad” och samtidigt addera en negativ beskrivning av Linköpings brister som idrottsstad. För mig är det obegripligt! Varför inte göra som resten av Linköping? Gläds åt framgångarna.

Liberalerna ställer sig i raden för att gratulera och inspireras av Norrköping! Det vi vänder oss mot är bristen av självinsikt och självrannsakan hos Linköpingslistan. Vi pratar om ett parti vars grundare och toppkandidat till kommunfullmäktige har haft en nyckelroll och gjort välgörande insatser som arenautvecklare och storsponsor i Linköping i decennier. Partiets ordförande har haft långvariga ordförandeskap i Linköping Hockey och Linköping FC och även ett uppdrag som Liberalernas kommunalråd. Att Linköping inte placerar sig högre på listan beror på flera orsaker, men bara det att dragloken i de största kommersiella sporterna; Linköping HC, Linköping FC och herrelitfotbollen brottas med stora utmaningar har att göra med svag ekonomisk utveckling och strategiska felbeslut. Har man makt och påverkansmöjligheter måste det förvaltas. Har man miljoner måste man som sponsor ta ansvar för effekten.

Liberalerna är stolta över en lång rad insatser som görs för idrotten i Linköping. Vi har som parti politiskt drivit på för utvecklingen av jämställd idrott under många år. Jämställdhet är en grundpelare i kommunens idrottspolitiska program ”Aktiv hela livet”. Genom utvecklingsarbete i kommunen och inte minst i föreningslivet utsågs Linköping 2016 till ”Årets mest jämställda idrottskommun” av tidningen Sport & Affärer. Den grunden och fortsatt utveckling har gjort att Linköping kunde ha jämställdhet som ett kärnvärde och profileras som den mest jämställda SM-veckan i evenemangets historia. Det är inte är dåligt, det är värdefullt på många sätt.

När Linköpingslistan går ut och svartmålar Linköping som idrottsstad precis i anslutning till SM-veckan är det läge för partiet att reflektera över just Jämställd Idrott. Kanske är det inte en snäv krets av män, med större eller mindre plånböcker, som gör skillnad i styrelserummen. Det kanske behövs en mer jämställd dynamik för starkare utveckling, ökad attraktionskraft och hållbarhet… Kanske begränsar maktkoncentration fler företag och företagare från näringslivet att satsa och investera i elitidrotten... Ska Linköpingslistan vara det parti de utgör sig för att vara kan de inte framstå som ett missnöjesparti vars företrädare kastar sten i glashus i tider av en framgång och medvind för Linköping som idrottsstad.